Grilovaná makrela s cesnakom, petržlenovou vňaťkou a letným šalátom

Pripravte si grilovanú makrelu plnenú petržlenovou vňaťkou a cesnakom so skvelým šalátom, na gril môžete prihodiť aj ľubovolnú zeleninu. 

Ingrediencie:

Grilovaná makrela

  • 680 g makrely
  • 80 g cesnaku
  • 80 g kučeravá petržlenová vňať
  • 80 g strúhanky
  • 15 g hrubozrnnej soľ  
  • 1 lyžice olivového oleja
  • maslo
  • soľ, čierne korenie
  • 5 stredných zemiakov

Na šalát

  • 2 ľadové šaláty
  • 150 g rukoly
  • 4 rajčiny
  • 30 g dijonskej horčice
  • 2 lyžičky vínneho octa
  •  4 dcl oleja

Postup:

1. Makrelu opláchnite a ľahko nasoľte.

2. Cesnak a petržlenovú vňať nasekajte čo najjemnejšie a zmiešajte s olivovým olejom a strúhankou.

3. Zmesou naplňte brucho makrely.

4. Zemiaky osoľte a zabaľte do alobalu, do ktorého ste vložili aj kúsok masla.

5. Petržlenovú zmes tiež ľahko posypte makrelu aj s vrchu a umiestnite ju do grilovacej mriežky.

6. Makrelu grilujte z oboch strán cca 8 minút. Zemiaky zaberú najviac času (ideálne je dať do rozpálenej pahreby a pomaly piecť) alebo ich môžete upiecť do mäkka v rúre vyhriatej na 180°C.

7. Makrelu podávame s ľahkým letným šalátom a pečenými zemiakmi.

Šalát

1. Šaláty a rajčiny opláchnite a usušte. Ľadový šalát nasekáme na tenké prúžky. Rajčiny nakrájajte na kocky.

2. Horčicu zmiešajte spolu s octom, soľou a čiernym korením, miešajte a postupne prilievajte olej, výsledný zálievka by mala mať emulznú konzistenciu. Suroviny musia mať izbovú teplotu, inak sa vám zálievka zrazí.

3. Vo  veľkej mise premiešajte rukolu, ľadový šalát, rajčiny. Zalejte zálievku a premiešajte.