Galettes alias slané palacinky ovládnu aj vašu kuchyňu

Obľúbili ste si palacinky a radi by ste ich vyskúšali v nejakej novej variante? Poznáte galettes? Sú to slané palacinky a majú svoj pôvod v krásnej francúzskej Bretani, odkiaľ sa rozšírili do celého sveta a dnes si na nich môžete pochutiť aj vo vlastnej kuchyni.

Slané palacinky

Francúzi preslávili sladké palacinky, ktorým hovoria crêpes, tak aj palacinky slané, prezývané galettes. Od svojej sladkej varianty sa líšia tým, že sú slané a vyrábajú sa z pohánkovej múky, vďaka ktorej majú svetlo hnedú farbu. Miesto mlieka sa do cesta na slané palacinky pridáva voda.

Sladké palacinky neboli prekvapivo prvé, ktoré uzreli svetlo gastro sveta. Naopak, boli to galettes, ktoré sú známe už viac ako 5 000 rokov. Najprv sa slané palacinky jedli iba tak, samotné. Dnes si k nim môžete dopriať najrôznejšie prísady - podľa svojej chuti a nálady.

S čím galettes podávať?

Najčastejšie sa slané palacinky plnia šunkou, vajíčkom a syrom. Vyskúšať ale môžete tiež v kombinácií so špenátom alebo do galettes pridať rôzne druhy údenín, lososa, zeleninu alebo napríklad cibuľku dusenú na mede.

Recept na základné cesto na galettes

Galettes slané palacinky

Na galettes budete potrebovať (množstvo na cca 6 palaciniek):

  • 125 g pohánkovej múky
  • 1 väčšie vajíčko
  • 200–250 ml vody
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžice rozpusteného sadla alebo masla

Postup:

1. Najprv prešľahajte múku s vajíčkom a potom do zmesi opatrne prilievajte odstátu vodu.

2. Cesto by malo mať podobnú konzistenciu, ako sme zvyknutí pri sladkých palaciniek.

3. Potom zmes osoľte a vyšľahajte.

4. Cesto nechajte niekoľko hodín uležať a na záver do neho pridajte rozpustené sadlo alebo maslo a opäť prešľahajte.

5. Tenké palacinky smažte na panvici potreté maslom.

6. Po obrátení naplňte slanú palacinku vybranými prísadami, zabaľte ju alebo ohnite po stranách, aby vám vznikol obdĺžnik s otvorom uprostred.