Čučoriedky a ich vplyv na zdravie + recepty

Čučoriedky a ich účinky na zdravie-

Čučoriedky sú plody kríka s názvom brusnica čučoriedky, ktoré rastú v ihličnatých lesoch a tvoria tu rozsiahle kobercové porasty. Čučoriedky sú malé guľaté plody a majú tmavo modrú farbu. Čučoriedky dozrievajú od juna do júla. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, železo, antioxidanty, triesloviny a ďalšie látky s priaznivým vplyvom na ľudský organizmus. Čučoriedky sú superpotravina. Posiľňujú imunitný systém, pôsobí ako prevencia infenkčných, bakteriálnych a vírusových ochorení.

Pomáhajú pri rekonvalescenci po ochorení, pomáhajú pri liečbe chrípky, angíny, bronchitídy, chrípky a zápalových ochorení slizníc. Majú priaznivý vplyv na zrak - sú účinnou prevenciou šedého zákalu, zlepšuje nočné videnie a zrak v zhoršených svetelných podmienkach. Pomáhajú pri črevných ochorení, hnačke alebo pri otrave jedlom. Fungujú ako dezinfekcia, pôsobí priaznivo na krvný obeh a na ladviny, čistia močové cesty, pôsobia močopudne, pôsobia ako prevencia proti rakovine prostaty a ďalším druhom rakoviny. Znižujú cholesterol a hladinu cukru v krvi. Blahodárne účinky na zdravie majú vo všetkých formách - čerstvé, mrazené aj konzervované.

Kysnuté lievance s čučoriedkovým džemom

KYSNUTÉ LIEVANCE S ČUČORIEDKOVÝM DŽEMOM A ZAKYSANOU SMOTANOU

400 ml mlieka, 300 g polohrubej múky, 3 ks vajcia, 1/2 - 3/4 kocky droždia, 50 g cukru krupice, štiku soli a 1 lyžičku nastrúhanej citrónové kôry, čučoriedkový džem, zakysaná smotana, cukor múčka na posypanie

Postup:
1. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie. Pridajte múku, cukor, štipku soli, nastrúhanú citrónovou kôru a nakoniec vajce. Cesto poriadne premiešajte.

2. Takto pripravené cesto na lievance prikryte v miske utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť minimálne 45 minút. Cesto minimálne zdvojnásobí svôj objem, čo je velmi dôležité, aby boli lievance pekne nadýchané.

3. Rozpáľte lievanečník, ktorý môžete vytrieť rozpusteným maslom pomocou mašlovačky. Do vymastenej panvice na lievance dávajte malou naberačkou do každého otvoru trochu cesta a pečte z oboch strán dozlatova. Takto postupujte do vyčerpanie cesta.

4. Hotové lievance potrite čučoriedkovým džemom, posypte múčkovým cukrom a podávajte so zakysanou smotanou.
Zdroj receptu: https://clanky.vareni.cz/recept-na-kynute-livance-s-boruvkovym-extra-jamem-a-zakysanou-smetanou/

Čučoriedkový džem recept

RECEPT NA DOMÁCI ČUČORIEDKOVÝ DŽEM

1 kg čerstvých čučoriedkov (tj. 3- 4 l), 500 g želírovacieho cukru (mal by byť v pomeru 2 : 1 (ovocie : želírovací cukor) , 3 lyžice čerstvo vymačkanej citronóvé šťavy

Postup:
1. Čučoriedky nasypte do väčšieho hrnca a dobre premiešajte so želírujúcim cukrom, prípadne s citrónovou šťavou a priveďte k varu.

2. Varte iba 3 až 5 minút.

3. Potom naplňte do sklenených pohárov, otočte dnom nahor a nechajte 5 minút stáť.

Podávajte napríklad k raňajkám s pečivom a maslom alebo na palacinky. Môžete ho ale využiť aj napríklad pri pečení cukroviniek.
Zdroj receptu: https://www.albert.cz/recepty/boruvkovy-dzem