ČO JE CIDRE?
Cidre je jablkový alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába z jablkovej šťavy. Tá kvasí v dubových sudoch a potom prechádza procesom pasterizácie a čistením. Cidre pochádza z južného Francúzska predovšetkým z oblasi Bretaň a Normandie. Tradične rozlišujeme dva druhy cidru - suchý alebo brut, ktorý obsahuje 4,5 % alkoholu a sladší tzv. doux, ktorý obsahuje okolo 2% alkoholu. Francúzsky cidre je obvykle perlivý, a preto sa uzatvára do fľašiek so zátkou (podobne u šampanského)
Čím ďalej populárnejší je cidre nouveau, ktorý pochádza iba krátkym procesom kvasenia, a tak obsahuje menej alkoholu a je sladký. Podobá sa jemne perlivému jablkovému muštu. Tiež sú obľúbené BIO cidre, ktoré sú vyrábané z jablkovej šťavy z jabĺk vypestovaných v BIO kvalite a pri jeho výrobe sa nepoužívajú žiadne chemické látky.
CIDRE ALEBO CIDER? AKÝ JE MEDZI NIMI ROZDIEL?
Cider [čítaj sajdr] a cidre [čítaj sídr] sú perlivé nápoje s obsahom alkoholu, ktoré sú vyrábané kvasením z jablkovej šťavy, líši sa však metódou výroby a vďaka tomu aj zložením a chuťou. Cider pochádza z Anglicka, môže obsahovať dochucovadlá a ďalšie pridané látky a je viac podobný pivu. Cidre pochádza z Francúzska a je vyrobený zo 100% jablkovej šťavy, je teda prírodný, obsahuje prirodzený zvyškový cukor a vyznačuje sa výraznou chuťou jabĺk.
GLAZOVANÁ ŠUNKA
Ingredience
8 kg varenej bravčovej šunky ( z stehna), 2 lyžičky celých klinčekov, 330 ml cidru, 1 hrnček trstinového cukru, 2 ks celej škorice
Postup
1. Predhrejte rúry na 180°C. Zo šunky odkrojte vrchnú časť kože, ale bielu časť ponechajte. Do tejto časti koži urobte ostrým nožom diagonálne zárezy asi v 3 cm rozostupoch, ale neprerežte mäso. Do stredu vzniknutých kosoštvorcov zapichnite hlavičky klinčekov. Vyčnievajúcu kosť zabaľte do alobalu.
2. Na panvici prehrejte cidre s cukrom a celú škoricu. Varte pri miernej teplote cca 5 minút za stáleho miešania, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Priveďte k varu a stiahnite teplotu. Varte na miernej teplote ešte asi 20 minút do zhustnutia. Vyberte celú škoricu.
3. Dajte šunku do pekáča - najlepšie na mriežku, aby nebola ponorená vo vode, ktorú na dno pekáča nalejete (vody nalejte toľko, aby siahala asi 2 cm odo dna pekáča). Potrite šunku silikónovým štetcom (použite asi 1/4 marinády). Pečte asi 1 a 1/2 hodiny dozlatova. Každých 20 minút šunku potierajte.
Zdroj receptu: www.taste.com.au
KAČACIE PRSIA S ČERVENOU KAPUSTOU OCHUTENÝM JABLKOVÝM CIDROM
Ingrediencie
50 g masla, 1 červené jablko (zbavené jadierok, nakrájané na osminky), 2 lyžičky trstinového cukru, 4 kačacie prsia, 1/2 hlávky červenej kapusty (nakrájanej na jemné prúžky), 1 strúčik cesnaku, 250 ml perlivého jablkového cidru, 125 ml kuracieho vývaru, 55 g na sucho opražených vlašských orechov (nasekaných na hrubo), 1 lyžička celej rasci, 1/4 hrnčeka nasekanej pažítky
Postup
1. Predhrejte rúru na 180°C. Rozpustite polovicu masla na veľkej panvici, ktorú rozpáľte na vysokú teplotu. Pridajte osminky jabĺk a posypte cukrom. Varte za občasného miešania cca 2 - 3 minúty, pokiaľ jablká nezkaramelizujú. Potom jablká presuňte na tanier a prikryte ich fóliou, aby ostali teplé.
2. Znížte ľahko teplotu. Na výpeku z jabĺk opečte kuracie prsia, ktoré ste predom osolili a okorenili, z každej strany cca 1 - 2 minúty dozlatova. Z panvice prsia presuňte na plech. Pečte v predhriatej teplote asi 10 minút, aby boli prsia stredne prepečené (medium) alebo upravte čas pečenia podľa požadovaného stupňa prepečenia. potom prsia dajte na stranu a nechajte 10 minút odpočívať.
3. Medzitým rozpustite zvyšok masla na veľkej panvici na vysokej teplote. Pridajte kapustu a nasekaný cesnak, opekajte za stáleho miešania cca 2 minúty, pokiaľ kapusta nezmäkne. Pridajte cidre a kurací vývar a priveďte všetko k varu. Stiahnute teplotu a za občasného miešania varte cca 10 minút, pokiaľ nebude kapusta mäkká a tekutina sa nevyparí. Potom pridajte vlašské orechy a rascu a premiešajte. Ochuťte kapustu soľou a čiernym korením. Odstavte zo sporáku a premiešajte s pažítkou.
4. Na tanier naaranžujte kapustu, karamelizované jablká a tenké plátky kačacích pŕs a všetko prelejte výpekom.
Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au
SVIEŽI NÁPOJ S JABLKOVÝM CIDROM S CITRÓNOVOU TRÁVOU
Ingrediencie
1 malé červené a 1 malé zelené jablko (zbavené jadierok a nakrájané na tenké plátky), 3 - 4 hrnčeky ľadových kociek, 2 lyžice zázvorového vína (voliteľné), 465 ml ľadového čaju (príchuť najlepšie jablko a citrónová tráva), 375 ml sladkého cidru, 1 stonka citrónovej trávy (ľahko prelomená, aby sa z nej uvoľnila chuť a vôňa)
Postup
1. Do veľkého džbánu dajte na dno 3/4 plátkov jabĺk, na ne dajte polovicu ľadových kociek.
2. Ďalšia vrstva bude 1/2 zvyšných jabĺk a zvyšný ľad. Zakončite jablkami. Prelejte zázvorovým vínom (voliteľné).
3. Potom prelejte zároveň ľadovým čajom aj cidrom. Stonku citrónovej trávy rozkrojte na 3 časti a pridajte ich do džbánu. Ľahko premiešajte.
Pri servírovaní lejte nápoj do vychladených pohárov.
Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au