Ako vychytať dokonalú sushi ryžu

Obľúbenosť sushi rastie po celom svete. Každý národ si ale túto japonskú pochúťku často vychutnáva po svojom. Známe sú napríklad americké california maki, vegetariánske sushi, sladké sushi alebo podľa sezóny aj so špargľou. Čo by ale malo rozhodne ostať stále rovnaké? Rozhodne príprava ryže na sushi, ktorá je samotným srdcom sushi.

Sushi ryža sa dochucuje špeciálnym rozvarom. Na 1 kg uvarenej ryže je potreba približne 100 ml rozvaru. Množstvo ale prispôsobte podľa vlastnej chuti. 

Mohlo by sa vám hodiť:

ryzovar-rk102811-tefal-1-l
Ryžovar Tefal 1 l
Zistiť viac
ryze-na-sushi-shinode-1-kg
Ryža na sushi 1 kg
Zistiť viac
ryzovy-ocet-na-sushi-250ml
Ryžový ocot na sushi 250ml
Zistiť viac
miska-na-ryzi-11-cm-300-ml-bila
Miska na ryžu 300 ml
Zistiť viac
talir-na-sushi-sky-blue-21-5-x-13-cm
Tanier na sushi Sky Blue
Zistiť viac

Rozvar na sushi ryžu

Ingrediencie

Postup

  1. Všetky ingrediencie dajte do jedného hrnca.
  2. Zahrievajte, pokiaľ sa všetko nerozpustí.
Sushi rýže
IMG_2347

1Sushi ryžu preperte studenou vodou, pokiaľ nebude voda takmer číra. Nemalo by to ale trvať dlhšie ako 4 minúty.

IMG_2354

2. Ryžu vložte do ryžovaru, alebo do hrnca a pridajte vodu. Na 1 kg ryže 1,3 l vody.

IMG_2371

3Varte pod pokrievkou, dokým sa všetka voda nevstrebe alebo neodparí.

IMG_1576

4. Potom nechajte ryžu 10 minút odpočinúť a nasypte do nádoby, kde ju ochutíte rozvarom. Rozvar rozlejte rovnomerne do vlažnej ryže a jemne ho s ním zmiešajte (nemiešajte silou, ryža nesmie byť kašovitá, ale nádherne kyprá.). 

chef-toqueRada šéfkuchára

Pokiaľ máte čas, začnite ryžu počas miešania ochladzovať vejárom či iným vhodným nástrojom. Všetky potrebné suroviny na sushi je najlepšie pokiaľ ich zoženiete na jednom mieste.

handZaujímavosť

Každý rok sa urodí približne 680 miliónov ton ryže. Keďže je ryža základnou potravinou pre väčšinu národu Ázie, jej priemerná ročná spotreba je 150 kilogramov na osobu. Pre porovnanie - Európan skomzumuje v priemere 3 kg ryže ročne.