Ako vychytať dokonalú sushi ryžu

Obľúbenosť sushi rastie po celom svete. Každý národ si ale túto japonskú pochúťku často vychutnáva po svojom. Známe sú napríklad americké california maki, vegetariánske sushi, sladké sushi alebo podľa sezóny aj so špargľou. Čo by ale malo rozhodne ostať stále rovnaké? Rozhodne príprava ryže na sushi, ktorá je samotným srdcom sushi.

Sushi ryža sa dochucuje špeciálnym rozvarom. Na 1 kg uvarenej ryže je potreba približne 100 ml rozvaru. Množstvo ale prispôsobte podľa vlastnej chuti. 

Príprava sushi ryže

ROZVAR NA SUSHI RYŽU

Ingrediencie

70 ml ryžového octa, 20 g soli, 50 g cukru, pár kvapiek limetky

Postup

1. Všetky ingrediencie dajte do jedného hrnca.

2. Zahrievajte, pokiaľ sa všetko nerozpustí.

 

POSTUP PRÍPRAVY SUSHI RYŽE

Ako vychytať dokonalú sushi ryžu 1   Ako vychytať dokonalú sushi ryžu 2

1. Sushi ryžu preperte studenou vodou, pokiaľ nebude voda takmer číra. Nemalo by to ale trvať dlhšie ako 4 minúty.

 

2. Ryžu vložte do ryžovaru, alebo do hrnca a pridajte vodu. Na 1 kg ryže 1,3 l vody.

Ako vychytať dokonalú sushi ryžu 3   Ako vychytať dokonalú sushi ryžu 4

3. Varte pod pokrievkou, dokým sa všetka voda nevstrebe alebo neodparí.

 

4. Potom nechajte ryžu 10 minút odpočinúť a nasypte do nádoby, kde ju ochutíte rozvarom. Rozvar rozlejte rovnomerne do vlažnej ryže a jemne ho s ním zmiešajte (nemiešajte silou, ryža nesmie byť kašovitá, ale nádherne kyprá.). 

ciapka RADA ŠÉFKUCHÁRA

  1. Pokiaľ máte čas, začnite ryžu počas miešania ochladzovať vejárom či iným vhodným nástrojom.
  2. Všetky potrebné suroviny na sushi je najlepšie pokiaľ ich zoženiete na jednom mieste. My vám ponúkame výhodné sushi balíčky kde sú zostavené ingredienicie na sushi, pokiaľ nechcete celý balíček ingrediencie potrebné na sushi nájdete tu

servirovnie SERVÍROVANIE

Pre sushi bolo priamo stvorený japonský keramický riad Made in Japan. Poctivá ručná práca hrnčiarov z malej dielničky v Japonsku v kombinácií s nevšedným vzhľadom pozdvihnite vaše kulinárske umenie na vyššiu úroveň.

handZAUJÍMAVOSŤ

Každý rok sa urodí približne 680 miliónov ton ryže. Keďže je ryža základnou potravinou pre väčšinu národu Ázie, jej priemerná ročná spotreba je 150 kilogramov na osobu. Pre porovnanie - Európan zkomzumuje v priemere 3 kg ryže ročne.