3 tipy na skvelé recepty, kde využijete ryžový ocot

RYŽOVÝ OCOT

Ryžový ocot sa používa najmä v ázijskej kuchyni. Vyrába sa z fermentovanej (kvasenej) ryže alebo z ryžového vína. Existuje svetlý aj tmavý ryžový ocot. Svetlý ryžový ocot sa používa predovšetkým v Japonsku pri príprave sushi, ale je vhodný aj na dochucovanie rôznych jedál. S tmavým ryžovým octom sa stretnete skor Číne. 

KURACIE STIR-FRY

Recept na kuracie stir fry

Ingrediencie

80 ml sójovej omáčky, 60 ml sladkej chilli omáčky, 1 lyžica cukru, 2 lyžice ryžového octa, 3 kuracie prsia nakrájané na tenké plátky (každé mäso o hmotnost asi 170 g), 450 g vaječných čínských rezancov (hokkien, pokiaľ nemáte, môžete použiť aj ryžové rezance), 60 ml slnečného oleja, 2 strúčiky cesnaku (nakrájané na tenké plátky), 2 lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru, 2 menšie brokolice (rozkrojené na tretiny), cibuľa (nakrájaná na jemno), červená sladká paprika (nakrájaná najemno)

Postup

1. Zmiešajte v mise sójovú omáčku, sladkú chilli omáčku, cukor a ocot. Pridajte plátky mäsa, poriadne premiešajte a nechajte marinovať v chladničke aspoň 15 minút.

2. Medzitým uvarte rezance podľa návodu. Sceďte, dajte stranou a prikryte, aby ostali teplé.

3. Panvicu WOK rozpáľte a rozohrejte na nej 1 a pol lyžice oleja. Akonáhle sa z panvice začne dymieť, osušte kúsky mäsa (marinádu nechajte stranou) a rýchlo opekajte na 2 časti, každú zhruba 3 - 4 minúty dozlatova. Opatrne vytrite panvicu papierovou utierkou.

4. Do panvice wok dajte zvyšnú marinádu a priveďte k varu, nechajte 1 minútu bublať a potom dajte marinádu stranou. Opäť vytrite panvicu kuchynskou utierkou.

5. Rozohrejte zvyšný olej a rozpáľte wok na vysokú teplotu. Rýchlo osmažte cesnak, zázvor, brokolicu, cibuľu a sladkú papriku (cca 1 minútu). Vráťte do panvice kura a marinádu nechajte ešte 2 minúty opekať, aby sa všetko poriadne prehrialo. Servírujte ihneď s pripravenými rezancami.

Vietnamský karamelizovaný bôčik s ryžou a mrkvovým šalátom

VIETNAMSKÝ KARAMELIZOVANÝ BRAVČOVÝ BÔČIK S RYŽOU A MRKVOVÝM ŠALÁTIKOM

Ingrediencie

100 g trstinového cukru, 800 g bravčového boku bez kosti (nakrájaný na 3 cm kúsky), 250 ml kokosovej vody, 2 strúčiky cesnaku (nasekaného najemno), 2 lyžice rybacej omáčky, 1/4 lyžičky mletého bieleho korenia, varená ryža k podávaniu

Na mrkvový šalátik

1 mrkva (oškriabaná, nakrájaná na dlhé tenké prúžky), 60 ml ryžového octa, 1 lyžice cukru, 1/4 lyžičky soli, čerstvý koriander, čerstvá mäta, čerstvá chilli paprička (nasekaná na drobno)

Postup

1. Pripravte si šalátik. Zmiešajte mrkvu, ryžový ocot, cukor a soľ v miske. Dajte stranou, občas premiešajte. Nechajte minimálne 20 minút odležať, aby sa rozvinuli všetky chute.

2. Medzitým nechajte na panvici rozpustiť cukor s 1 lyžicou vody, Varte asi 4 - 5 minút kým cukor neskaramelizuje. Pozor, ale aby ste ho nespálili inak by bol horký.

3. Pridajte do panvice bôčik a premiešajte v karameli. Vmiešajte kokosovú vodu a priveďte k varu. Potom pridajte cesnaku, rybaciu omáčku a čierne korenie. Varte na miernom ohni, pokiaľ sa omáčka nezredukuje a mäso bude krehké. Bude to trvať zhruba hodinu a pol.

4. Osušte mrkvu a premiešajte ju v mise s koriandrom, mätou a chilli. Podávajte ku skaramelizovaným bôčikom a varenou ryžou.

 Zdroj receptov a obrázkov k receptom: www.taste.com.au

Losos so sladkým zázvorovým glazé

LOSOS SO SLADKÝM ZÁZVOROVÝM GLAZÉ

Ingrediencie

150 g cukru, 80 ml ryžového octa, 2 čerstvé chilli papričky (nasekané najemno), 5 cm dlhý čerstvý zázvor (olúpaný, nasekaný najemno), 4 filety z lososa s kožou (každý o hmotnosti 200 g), 1 lyžica arašidového oleja, 350 g šalátových listov (výber podľa chuti), zväzok čerstvého koriandra, uvarená jazmínová ryža k podávaniu

Postup

1. Na panvici pri miernej teplote povarte cukor, ryžový ocot a 60 ml vody, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom zvýšte teplotu a priveďte k varu. Pridajte chilli a zázvor. Varte zhruba 6 - 7 minút, pokiaľ nevznikne hustá omáčka (glazé).

2. Medzitým očistite a osušte lososa. Kožu ponechajte. Pokvapkajte ho olejom. Rozpáľte grilovaciu panvicu alebo gril. Smažte lososa 3 minúty z každej strany, tak aby bola koža a a vonkajšia časť krásne opečená, ale vnútri bol losos ešte ružový.

3. Na taniera dajte zmes šalátových listov. Navrch dajte lososa, prelejte sladkým zázvorovým glazé a posypte čerstvým koriandrom. Podávajte s varenou jazmínovou ryžou.

Zdroj recepta a obrázka k receptu: www.taste.com.au