Nori morské riasy 28 g

Kód: 16431
€3,89 €3,38 bez DPH €138,93 / 1 kg
Skladom (100 ks)

Morské riasy Nori sú svojou štruktúrou ideálne pre prípravu sushi. Balenie obsahuje 10 plátkov riasy, ktorá má tmavo zelenú farbu a je krehká. Riasa Nori je z jednej strany hladká a z druhej drsná.

Pripravte si z riasy Nori domáce Maki sushi s lososom, uramaki sushi alebo nigiri sushi s krevetou.

Bannery_recepty_short_description_asie_SK

Detailné informácie

Podrobný popis

POPIS

Morské riasy Nori

Morské riasy Nori sú svojou štruktúrou vhodné na prípravu sushi ako je maki sushi, uramaki sushi alebo na pripevnenie ryby či krevety na nigiri sushi. Kvalitná morská riasa Nori je charakteristická lesklou zelenou farbou, krehkosťou a hladkou štruktúrou na jednej strane a drsnou na druhej strane. Balenie obsahuje 10 plátkov riasy Nori.

ŠPECIFIKÁCIE

Zloženie: 100 % morské riasy Kim (Nori)

Hmotnosť balenia: 28 g

Množstvo: 10 plátkov

Krajina pôvodu: Južná Kórea

NUTRIČNÉ A ENERGETICKÉ HODNOTY

(Údaje pre 100 g)

Kalórie: 1340 kJ / 318 kcal

Tuky: 0,4 g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,2 g

Sacharidy: 28 g z toho cukry: 0 g

Bielkoviny:  0,4 g

Soľ: 6,39 g

PRAKTICKÉ RADY

Riasu je nutné skladovať v suchej a uzavrenej nádobe.

Morské riasy a ich druhy a vplyv na zdravie

MORSKÉ RIASY, ICH DRUHY A VPLYV NA ZDRAVIE

Morské riasy sú označované právom ako superpotravina, pretože obsahujú veľké množstvo minerálnych látok. Je v nich 10 krát viac vápnika ako v mlieku a až 8 krát viac železa ako je v hovädzom mäse. Navyše obsahujú sodík, zinok, horčík, vitamíny skupiny B (vrátane B12), jód alebo cheláty - látky, ktoré pomáhajú bojovať proti toxickým látkami v tele a proti ťažkým kovom. Morské riasy tiež obsahujú chlorofyl, čo je prírodný antioxidant, riasy teda chránia bunky a znižujú pravdepodobnosť vzniku srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny.

Morské riasy čistia krv, stimulujú činnosť štítnej žľazy, posiľňujú odolnosť voči stresu, majú antibakteriálne a protiplesňové účinky, pôsobí proti vírom. Pomáhajú pri artritíde, astme, artróze alebo pri autoimunitných ochorení, chráni pred osteoporózou (rednutie kostí), pozitívne ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu. Keďže neobsahujú takmer žiadny tuk, pomáhajú pri chudnutí a jedná sa o veľmi koncentrovaný zdroj živín, ktoré sú veľmi dobre využiteľné.

Morské riasy sa používajú najmä v čínskej a japonskej kuchyni. U nás sú dostupné rôzne druhy sušených morských rias. Najvýznamnejšie použitie je pri príprave sushi. Medzi najznámejšími riasmi patrí: Wakame, Nori, Dulse, Kelp, Arame alebo Kombu.

Riasa Nori je tmavo zelená a má výbornú chuť. Je jednou z najpoužívanejších rias, využíva sa pri príprave sushi (maki sushi, uramaki sushi), na zdobenie, k dochucovaniu polievok atď. Pomáha pri hojení rán, podporuje činnosť mozgu, zlepšuje trávenie, znižuje cholesterol.

Morské riasy Wakame

Riasa Wakame má čiernu farbu a jemne špenátovú chuť. Používa sa do rezancov, polievok, k dochucovaniu. Je vhodná aj pre studenú kuchyňu. Pomáha pri rýchlom zotavení, podporuje krvný obeh a čistí krv.

Riasa Arame má hnedú farbu a mierne sladkastú chuť. Pred použitím riasu Arame odporúčame 5 minút namočiť vo vode. Táto riasa je ideálna na varenie v kombinácii so zeleninou. Je vhodná aj pre diabetikov. Znižuje krvný tlak a pomáha pri liečbe gynekologických ochorení.

Riasa Kelp podporuje metabolizmus a priaznivo pôsobí na spaľovanie energie, je teda vhodná pri diétach. Navyše znižuje cholesterol. Je vhodná aj pre diabetikov. Obsahuje veľké množstvo jódu, a tak ju odporúčame jesť v malom množstve. Predávkovanie jódom totiž môže spôsobiť zvýšenie činnosti štítnej zľazy. Táto riasa sa používa ako korenie do rôznych jedál.

Riasa Dulce má drobné lístky a červenú farbu. Jej chuť je ľako orechová. Táto riasa sa skvele hodí do šalátov. Nemusíte ju variť, stačí keď ju poriadne umyjete.

Riasa Kombu odstraňuje plynatosť. Preto ju odporúčame pridávať do jedál, ktoré spôsobujú nadúvanie. Pri varení šošovice, fazule, hrášku a iných lúštenín, pridajte riasu Kombu do hrnca a varte spoločne. Jedlo je potom lepšie stráviteľné.

 

Maki suhsi recept

RECEPT NA MAKI SUSHI S LOSOSOM (HOSOMAKI SUSHI)

Do hosomaki sushi sa rolujú hlavne ryby, ale použiť môžeme i zeleninu. Najznámejšie sú tekamaki s tuniakom a sakemaki s lososom. Použiť je možné ale i krevety a ďalšie morské plody.

Ingrediencie

1 filet lososa, 1/2 kg sushi ryže, 5 ks rias Nori, wasabi, nakladaný zázvor, sójová omáčka, bambusová podložka

 

PRÍPRAVA LOSOSA

IMG_1810   recept na hosomaki sushi milujusushi.cz   IMG_1826

1. Z filetu vyrežte stredovú tučnú čiaru.

 

2. Z krajov filetu odkrojte všetko, čo nieje oranžové mäso.

 

3. Stiahnite kožu s tukom tak, aby ste získali úplne čisté mäso (tuk je tmavá časť pod kožou).

IMG_1846   IMG_1880

4. Kosti, ktoré zostali po filetácií vytiahnite pinzetou, alebo pomocou noža.

 

5. Z očisteného filetu nakrájajte uhľadné hranoly.

POSTUP

IMG_1897
  IMG_1912

1. Riasy nori rozkrojte na polovicu a položte na podložku lesklou stranou dolu. Navhlčite si ruky.

 

2. Na riasu nori naneste cca 80 g ryže tak, aby bola pekne kyprá a rovnomerne rozložená (cca 1,5 cm vrchného kraja riasy nechajte čistý).

recept na hosomaki sushi milujusushi.cz   recept na hosomaki sushi milujusushi.cz   recept na hosomaki sushi milujusushi.cz

3. Naneste pásik wasabi a pridajte kúsok lososa

 

4. Pomocou podložky všetko zrolujte a vytvorte pevnú rolku.

 

5. Rolku krájajte na 6 rovnakých kúskov. Podávajte s wasabi, zázvorom a sójovou omáčkou.


Urumaki sushiRECEPT NA URAMAKI SUSHI (CALIFORNIA SUSHI - OBRÁTENÉ ROLKY)

Ingrediencie

500 g ryža na sushi, 5 ks riasy Nori, 10 lyžičiek kaviáru tobiko, 1 šalátová uhorka, paprika (2 farby), wasabi, nakladaný zázvor, sójová omáčka, bambusová podložka

Čítajte tiež: Ako vychytať dokonalú sushi ryžu

Postup

urumaki sushi2   uramaki sushi recept 3

1. Očistite papriku a nakrájajte ju na tenké pásiky.

 

2. Rozpoľte uhorku a vyberte z nej vodnatý stred. Potom ju nakrájajte na podobné pásiky ako papriku.

urumaki sushi 4

  uramaki sushi 5   urumaki sushi 6

3. Riasu nori rozkrojte na polovicu (pokiaľ máte riasy v tvare štvorca) a položte lesklou stranou na podložku. Navlhčite si ruky.

 

4. Naneste približne 100 g ryže po celej ploche riasy tak, aby zostala kyprá.

 

5Lyžičkou po celej ploche rozprestrite kaviár.

 urumaki sushi 7    urumaki sushi 8    urumaki sushi 9

6. Otočte tak, aby bola riasa nahore a ryža s kaviárom dole. Na riasu natrite prúžok wasabi.

 

7. Do stredu naskladajte uhorku, papriky nakrájané na tenké pásiky a zrolujte.

 

8. Krájajte na 8 rovnakých kúskov. Podávajte s wasabi, zázvorom a sójovou omáčkou. 

ČO ĎALEJ?

Páči sa vám tento produkt? Skvelé! Pridajte ho do košíka a pokračujte v nákupe.

Nevyhovuje vám? Skúste sa pozrieť na ostatné suroviny na prípravu sushi.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:
5
2x
4
0x
3
0x
2
1x
1
0x
Nevypĺňajte toto pole:
5
MB Avatar autora | 2.11.2019
Veľmi dobre hodnotím, rýchla dodanie a darček k nákupu . Ďakujem
5
AB Avatar autora | 19.6.2019
som spokojna s produktom