Mizkan ryžový ocot neochutený 500 ml

Kód: MIZKAN25
Tip
Značka: Mizkan
€3,99 €3,33 bez DPH €7,98 / 1 l
Skladom (48 ks)

Ryžový ocot sa vyrába z fermentovanej ryže alebo ryžového vína. Používa sa na ochutenie ryže pri príprave sushi alebo na dochucovanie jedál v ázijskej kuchyni.

Pripravte si s týmto ryžovým octom domáce sushi, kuracie stir fry, vietnamský karamelizovaný bôčik alebo lososa so sladkým glazé.

Bannery_recepty_short_description_asie_SK

Detailné informácie

Podrobný popis

1SK_Lepek

POPIS

Tradičný japonský ryžový ocot sa používa k ochuteniu ryže na sushi a k dochucovaniu jedál najmä v ázijskej kuchyni. Ryžový ocot sa vyrába z fermentovanej ryže alebo ryžového octa, a to najmä v Japonsku, Číne, Vietname. Tento ocot je vyrobený z geneticky modifikovanej kukurice. 

ŠPECIFIKÁCIE

Zloženie: destilovaný ocot (pšenica, ryža, kukurica, alkohol < 0,05 %), voda

Alergény: Obsahuje lepok

Určenie: dochucovanie jedál, ochutenie sushi ryže, pri príprave sushi

NUTRIČNÉ A ENERGETICKÉ HODNOTY

(Údaje pre 100 gramov)

Kalórie: 101 kJ / 24 kcal

Tuky: 0 g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g

Sacharidy: 6,8 g z toho cukry: 0 g

Bielkoviny:  0 g

Soľ: 0 g

Vláknina: 0 g

PRAKTICKÉ RADY

Spotrebujte pred dátumom uvedeným na obale. 

RYŽOVÝ OCOT

Ryžový ocot sa používa najmä v ázijskej kuchyni. Vyrába sa z fermentovanej (kvasenej) ryže alebo z ryžového vína. Existuje svetlý aj tmavý ryžový ocot. Svetlý ryžový ocot sa používa predovšetkým v Japonsku pri príprave sushi, ale je vhodný aj na dochucovanie rôznych jedál. S tmavým ryžovým octom sa stretnete skor Číne.

RYŽOVÝ ROZVAR NA OCHUTENIE RYŽE

Teraz si pripravíme octový nálev na sushi. Ideálny pomer 6 : 4 : 1

60 ml ryžového octa 

40 g cukru

10 g soli

1. Všetko poriadne premiešame, aby sa cukor a soľ rozpustili. Pokiaľ zmes ohrejeme, cukor a soľ sa v teple lepšie rozpustí.

2. Uvedené množstvo vystačí na dochucenie zhruba 300 g neuvarenej ryže. Pokiaľ varíte ryže menej, zvyšok ochuteného octa na sushi môžete pokojne  skladovať pár mesiacov v chladničke, prípadne ho využiť ako nálievku na šalát alebo súčasť dresingov. Pokiaľ sa vám nechce vyrábať si octový nálev, môžete si kúpiť hotový sushi ocot.

3. Ryžu na sushi je nutné približne 20 minút chladiť. Potom ju premiestime do pripravenej misy, ideálne drevenej a postupne do nej pomaly primiešavame octový nálev.

4. Určite ho nelejte naraz na jedno miesto, pretože by ste si nechtiac mohli všetku prácu pokaziť a sushi ryžu okyseliť príliš.

5. Odporúčame si malú časť nálevu na sushi odložiť na neskôr.

6. Ochutenú ryžu na sushi necháme takmer úplne vychladnúť.

Pozor: Uvarenú ryžu nikdy neochucujte octovým nálevom v kovovej nádobe. Ideálna je špeciálna drevená nádoba na chladenie sushi ryže (nazývané hangiri), ale postačí aj iná drevená, plastová alebo keramická miska.

Príprava sushi ryže

PRÍPRAVA SUSHI RYŽE

Aby sa vám sushi podarilo, vždy používajte ryžu vhodnú na sushi, nikdy nie obyčajnú. Iba ryža na sushi vám zaistí tú správnu lepivosť, aby vám sushi držalo pohromade a malo ten správny tvar.

Postup:

1. Sushi ryžu si najskôr dobre niekoľko krát prepláchneme. Voda nemusí byť celkom priezračná, ale rozhodne nesmie byť kalná.

2. Sushi ryžu vložíme do hrnca a nalejeme zhruba toľko vody, aby ryžu presahovala o 1 cm. Dáme variť.

3. Keď začne dostatočne voda so sushi ryžu vrieť, zľahka (!) ju premiešame a stiahneme výkon na menší stupeň.

4. Ryža by mala byť hotová vtedy, keď sa odparí všetká voda.

5. Hotovú ryžu na sushi odstavíme a odkryjeme pokrievku a necháme vychladnúť.

6. Pokiaľ si nielen sushi ryžu pripravujete často, doporučujeme zaobstarať si kvalitný rýžovar. Ušetrí vám čas aj prácu a ryžu si môžete pokojne uvariť vopred.

Maki suhsi recept

RECEPT NA MAKI SUSHI S LOSOSOM (HOSOMAKI SUSHI)

Do hosomaki sushi sa rolujú hlavne ryby, ale použiť môžeme i zeleninu. Najznámejšie sú tekamaki s tuniakom a sakemaki s lososom. Použiť je možné ale i krevety a ďalšie morské plody.

Ingrediencie

1 filet lososa, 1/2 kg sushi ryže, 5 ks rias Nori, wasabi, nakladaný zázvor, sójová omáčka, bambusová podložka

 

PRÍPRAVA LOSOSA

IMG_1810   recept na hosomaki sushi milujusushi.cz   IMG_1826

1. Z filetu vyrežte stredovú tučnú čiaru.

 

2. Z krajov filetu odkrojte všetko, čo nieje oranžové mäso.

 

3. Stiahnite kožu s tukom tak, aby ste získali úplne čisté mäso (tuk je tmavá časť pod kožou).

IMG_1846   IMG_1880

4. Kosti, ktoré zostali po filetácií vytiahnite pinzetou, alebo pomocou noža.

 

5. Z očisteného filetu nakrájajte uhľadné hranoly.

POSTUP

IMG_1897
  IMG_1912

1. Riasy nori rozkrojte na polovicu a položte na podložku lesklou stranou dolu. Navhlčite si ruky.

 

2. Na riasu nori naneste cca 80 g ryže tak, aby bola pekne kyprá a rovnomerne rozložená (cca 1,5 cm vrchného kraja riasy nechajte čistý).

recept na hosomaki sushi milujusushi.cz   recept na hosomaki sushi milujusushi.cz   recept na hosomaki sushi milujusushi.cz

3. Naneste pásik wasabi a pridajte kúsok lososa

 

4. Pomocou podložky všetko zrolujte a vytvorte pevnú rolku.

 

5. Rolku krájajte na 6 rovnakých kúskov. Podávajte s wasabi, zázvorom a sójovou omáčkou.

 

 

Vietnamský karamelizovaný bôčik s ryžou a mrkvovým šalátom

VIETNAMSKÝ KARAMELIZOVANÝ BRAVČOVÝ BÔČIK S RYŽOU A MRKVOVÝM ŠALÁTIKOM

Ingrediencie

100 g trstinového cukru, 800 g bravčového boku bez kosti (nakrájaný na 3 cm kúsky), 250 ml kokosovej vody, 2 strúčiky cesnaku (nasekaného najemno), 2 lyžice rybacej omáčky, 1/4 lyžičky mletého bieleho korenia, varená ryža k podávaniu

Na mrkvový šalátik

1 mrkva (oškriabaná, nakrájaná na dlhé tenké prúžky), 60 ml ryžového octa, 1 lyžice cukru, 1/4 lyžičky soli, čerstvý koriander, čerstvá mäta, čerstvá chilli paprička (nasekaná na drobno)

Postup

1. Pripravte si šalátik. Zmiešajte mrkvu, ryžový ocot, cukor a soľ v miske. Dajte stranou, občas premiešajte. Nechajte minimálne 20 minút odležať, aby sa rozvinuli všetky chute.

2. Medzitým nechajte na panvici rozpustiť cukor s 1 lyžicou vody, Varte asi 4 - 5 minút kým cukor neskaramelizuje. Pozor, ale aby ste ho nespálili inak by bol horký.

3. Pridajte do panvice bôčik a premiešajte v karameli. Vmiešajte kokosovú vodu a priveďte k varu. Potom pridajte cesnaku, rybaciu omáčku a čierne korenie. Varte na miernom ohni, pokiaľ sa omáčka nezredukuje a mäso bude krehké. Bude to trvať zhruba hodinu a pol.

4. Osušte mrkvu a premiešajte ju v mise s koriandrom, mätou a chilli. Podávajte ku skaramelizovaným bôčikom a varenou ryžou.

 Zdroj receptov a obrázkov k receptom: www.taste.com.au

Losos so sladkým zázvorovým glazé

LOSOS SO SLADKÝM ZÁZVOROVÝM GLAZÉ

Ingrediencie

150 g cukru, 80 ml ryžového octa, 2 čerstvé chilli papričky (nasekané najemno), 5 cm dlhý čerstvý zázvor (olúpaný, nasekaný najemno), 4 filety z lososa s kožou (každý o hmotnosti 200 g), 1 lyžica arašidového oleja, 350 g šalátových listov (výber podľa chuti), zväzok čerstvého koriandra, uvarená jazmínová ryža k podávaniu

Postup

1. Na panvici pri miernej teplote povarte cukor, ryžový ocot a 60 ml vody, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom zvýšte teplotu a priveďte k varu. Pridajte chilli a zázvor. Varte zhruba 6 - 7 minút, pokiaľ nevznikne hustá omáčka (glazé).

2. Medzitým očistite a osušte lososa. Kožu ponechajte. Pokvapkajte ho olejom. Rozpáľte grilovaciu panvicu alebo gril. Smažte lososa 3 minúty z každej strany, tak aby bola koža a a vonkajšia časť krásne opečená, ale vnútri bol losos ešte ružový.

3. Na taniera dajte zmes šalátových listov. Navrch dajte lososa, prelejte sladkým zázvorovým glazé a posypte čerstvým koriandrom. Podávajte s varenou jazmínovou ryžou.

Zdroj recepta a obrázka k receptu: www.taste.com.au

ČO ĎALEJ?

Páči sa vám tento produkt? Skvelé! Pridajte ho do košíka a pokračujte v nákupe.

Nevyhovuje vám? Skúste sa pozrieť na ostatné suroviny na prípravu sushi.

Dodatočné parametre

Kategória: Ázijské potraviny
EAN: 4970077203078

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevypĺňajte toto pole: