Marhuľový džem s chilli a levanduľou My Chilli 260 g

Kód: 16368
€5,49 €4,58 bez DPH €21,12 / 1 kg
Skladom (1 ks)

Tento marhuľový džem je vďaka chilli papričkám mierne pálivý a navyše je ochutený levanduľou. Ideálny na palacinky, do dezertov. Výborný s vanilkovou zmrzlinou. Stupeň pálivosti 1 z 5.

Vyskúšajte tento netradičný džem s palacinkami alebo vanilkovou zmrzlinou.

Bannery_recepty_short_dzemy sk

Detailné informácie

Podrobný popis

POPIS

Marhuľový džem s chilli a levanduľou od výrobcu My Chilli je vyrobený z farmárskych moravských surovín. Základom tohto džemu sú samozrejme marhule, nevšednosť mu však dodáva príchuť levandule. Džem je navyše mierne pikantný vďaka sušeným chilli papričkám odrody Naga Bhut Jolokia, čo je jedna z najpálivejších chilli papričiek sveta.

Vyskúšajte tento pikantný džem s palacinkami alebo v iných dezertoch. Skvele sa hodí napríklad k vanilkovej zmrzline.

ŠPECIFIKÁCIE

Zloženie: marhule 58 %, cukor, výluh z levandule 4,8 %, citrónová šťava, pektín, sušené chilli papričky Naga Bhut Jolokia

Stupeň pálivosti: star2 star star star star

Hmotnosť: 260 g

Krajina pôvodu: Česká republika

Vhodné k: palacinkám, do dezertom, k vanilkovej zmrzline

PRAKTICKÉ RADY

Spotrebujte pred dátumom uvedeným na obale. Skladujte v temne pri teplote 4 až 25°C. Po otvorení skladujte pri teplote do 10°C a spotrebujte do 4 týždňov.

Palacinky s marhuľovým džemom

PALACINKY S MARHUĽOVÝM DŽEMOM

Ingrediencie
štipka soli, 40 g práškového cukru + na posypanie, 1/2 mlieka, 2 vajcia, 200 g polohrubej múky, marhuľový džem, pár čerstvých jahôd, šľahačka alebo kyslá smotana k podávaniu (voliteľné)

Postup
1. Ingrediencie zmiešajte v mise dohromady, ideálne je použiť ručný šľahač a cesto vyšľahať.

2. Na troške oleja smažte tenké palacinky.

3. Hotové palacinky potrite marhuľovým džemom, prehnite alebo zatočte a posypte múčkovým cukrom.

Podávajte s čerstvými jahodami a šľahačkou alebo kyslou smotanou.

Zdroj receptu: https://recepty.vareni.cz/klasicke-sladke-palacinky/

Recept na vanilkovú zmrzlinu

RECEPT NA DOMÁCU VANILKOVÚ ZMRZLINU S KÚSKAMI ČOKOLÁDY

200 g cukru múčka, 250 ml smotany na šľahanie, 45 ml mlieka, 1 vanilkový lusk, 1 vanilkový cukor, 7 žĺtkov, 2 - 3 lyžice strúhanej čokolády

Postup: 

1. Žĺtky vyšľahajte s oboma cukrami do svetlej peny.

2. Vanilkovú dužinu povarte v mlieku a zmiešajte so smotanou.

3. Potom všetko preceďte do žĺtkovej peny a za stáleho miešanie povarte do zhustnutia.

4. Vychladnutú zmes môžete zmiešať so strúhanou čokoládou a v miske vložte do mrazničky asi na 2 hodiny.

Podávajte s čerstvým ovocím a domácou šľahačkou.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: https://www.zena.cz/volny-cas/recepty-na-domaci-zmrzlinu-jde-to-i-bez-zmrzlinovace/r~i:article:785158/

Naga Bhut Jolokia

NAGA BHUT JOLOKIA

Chilli paprička odrody Naga Bhut Jolokia dosahuje extrémnu pálivosť 1 041 427 SHU (Scovilleho jednotiek pálivosti). Táto chilli paprička bola od roku 2007 uvedená v Guinnessovej knihe rekordov ako najpálivejšia chilli paprička sveta. Ako ju predbehla paprička Trinidad Scorpion Moruga a neskôr Carolina Reaper s 2 200 000 SHU. Naga Bhut Jolokia vznikla krížením chilli papričiek druhu Chinense a Frutescens. Pochádza z Indie, ale pestuje sa aj na Srí Lanke (tam je známa pod názvom Nai Mirris - Cobra chilli).

Zaujímavosťou je, že si ju domorodcovia zo severovýchodnej Indie rozmazávajú na ploty alebo ju používajú ako dymovnicu na ochranu proti divokým slonom. Využíva sa v k obranným sprejom a v dymových granátoch. Naga Bhut Jolokia navyše ochráni telo v horúčavách, pretože zvyšuje potenie a tým sa znižuje teplota organizmu. Spolu s červenou papričkou Habanero umožnila krížením vznik najpálivejšie chilli papričky sveta (2018) Carolina Reaper.

Druh papričky Stupeň pálivosti [SHU]
Jalapeño 5 000
Chipotle 7 500
Serrano 20 000
Cayenne 45 000
Tabasco 50 000
Habañero 350 000
Caribbean Red 445 000
Bhut Jolokia 1 041 4217
Trinidad Scorpion Moruga 2 009 231
Carolina reaper 2 200 000


VPLYV NA ZDRAVIE

Už pred 6 tisíc rokov starovekí Gréci využívali liečivé účinky chilli papričiek, tak prečo ich nevyužiť aj dnes? Chilli obsahuje látku kapsaicín, antioxidanty ako je vitamín C, vitamín A, beta karotén, vitamín B a minerálne látky ako je draslík, železo, horčík a mangán. Vitamín C podporuje imunitu a pomôže vás ochrániť pred infekciami, chrípkou alebo nachladnutím. Antioxidanty chránia telo pred škodlivými vplyvmi voľných radikálov.

Medzi hlavnými zdraviu prospešnými účinkami chilli patrí tiež prevencia ochorení srdca a ciev, prevencia rakoviny i cukrovky, zníženie cholesterolu, podpora trávenia a zrýchlenie metabolizmu, čo vedie k podpore chudnutia. Navyše chilli znižuje chuť na sladké a tučné jedlá, reguluje hladinu cukru v krvi, zlepšuje náladu, tlmí bolesť a má pozitívny vplyv na kvalitu spánku. A posledný bonus chilli je, že vás ochladí v teple.

chilli uvod sk

ČO ĎALEJ?

Páči sa vám tento produkt? Skvelé! Pridajte ho do košíka a pokračujte v nákupe.

Nevyhovuje vám? Skúste sa pozrieť na ďalšie výrobky My Chilli nebo na podobné produkty.

Dodatočné parametre

Kategória: DELETE
EAN: 8594180500358

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

My Chilli je malá česká firma, ktorú založili dvaja priatelia z Južnej Moravy, ktorí vyrábajú poctivé domáce chilli omáčky, chutney, džemy a iné pikantné dobroty. Ich mottom je „dělej jak nejlíp umíš, a chovej se tak, jak bys sám chtěl, aby se k tobě chovali ostatní“. Suroviny pochádzajú od moravských farmárov a My Chilli prináša na trh kvalitu na úrovni chilli delikates.