Stačí minúta a je po všetkom! Ako dlho správne grilovať mäso?

Užijte si grilováni na maximum

Grilovanie je taký slovenský národný šport. Bohužiaľ v ňom ale často robíme mnoho chýb - tou najväčšou je, že mäso grilujeme až skoro na uhol. A pritom steaky a burgre chutia vždy lepšie aspoň na medium rare :-) Aby ste boli majstrami grilovania, pripravili sme si pre vás praktický návod s teplotami a časmi grilovania.


Jak grilovat SK

Steaky je potrebné grilovať na minútu presne! Ako správne grilovať?

Dôležité je si uvedomiť, ako chcete mať mäso prepečené. Väčšine z vás by stupeň prepečenia rare prišiel moc krvavý, ale ani opačný extrém nie je správne. Mäso je potom vysušené a stratí väčšinu svojej chuti. Najlepšie je teda vybrať si niečo medzi tým. Pokiaľ si nie ste istí, začnite u well done a vyskúšajte postupne všetky stupne prepečenia.

Teploty a časy grilovania pre jednotlivé druhy mäsa

Inak sa grilujú steaky, burgre, kura alebo napríklad ryby a morské plody. Kuracie mäso sa musí poriadne opiecť, hovädzí steak je ale najlepší ešte trochu krvavý. V nasledujúcich obrázkoch nájdete všetky teploty a časy pre dané typy mäsa. Nemôže sa teda stať, žeby sa vám niečo nepodarilo.

Jak grilovat steaky SK

Jak grilovat veprove SK

Jak grilovat kure SK

Jak grilovat burgery SK

Jak grilovat seafood SK

Ešte tiež samozrejme záleží na veľkosti / hrúbke mäsa. Vysoké steaky sa budú piecť dlhšie ako pol centimetrové plátky. Neverte teda naše časy ako absolútnu pravdu, ale skôr ako odrazový mostík pre vaše grilovacie pokusy. Každý gril, kus mäsa aj kuchár je iný a je tak na vás nájsť si tú správnu dobu, ktorá bude vyhovovať vašim chutiam.

Dúfame, že vám naše tipy pomôžu a prajeme vám úspešnú a dlhú grilovaciu sezónu!