Sprievodca základnými typmi steakov

Steaky_header_SK

Milujete dobrý kus mäsa, ale neradi chodíte do steakhousov, pretože si nikdy nie ste istí, aký steak si vybrať? Vyznať sa vo všetkých typoch steakov nie je hračka a mnoho z nás sa hanbí opýtať čašníkov. Máme pre vás vyslobodenie! Prinášame vám veľkého sprievodcu rôznymi druhmi steakov, v ktorom sa dozviete, odkiaľ aký druh pochádza, aká je jeho štruktúra aj pre koho je určený. Tak si vyložte nohy a pustite sa do čítania :-)

"Dvojitý kráľ steakov"

Tento steak býva nazývaný kráľom steakov a to hlavne preto, že sa v podstate jedná o dva steaky v jednom. Na jednej strane nájdete New York strip a na druhej Filet Mignon. Je to vlastne väčší T-bone steak. Kvôli svojej veľkosti sa teda hodí pre ľudí s väčším apetítom alebo pre páry. Najviac zažiari, keď ho pripravíte na grile, ale chutný je aj pripravený na panvici.

  • zadná časť chrbáta smerom k chvosti
  • krehučký (sviečková) aj šťavnatý (roštenka)

"T‑Rex mezi steaky"

Ako už bolo povedané, T-Bone steak je podobný Porterhouse steaku, je ale krájaný na menšie plátky. Názov dostal podľa chrbtovej kosti, ktorá premieta steak v polovice a rozdeľuje ho na dve časti, pravú sviečkovú a nízku roštenku. Časť u kosti patrí medzi tie najlahodnejšie a väčšinou vážia okolo pol kila.

  • zadná časť chrbáta smerom k ohánke
  • krehučký (sviečková) aj šťavnatý (roštenka)

"Trip Trap Trop"

Často sa označuje ako "Santa Maria steak" a je veľmi populárny v Californii. Je plný chuti, má nižší obsah tuku a nie je ani príliš drahý. Skvelú chuť má vďaka jemnému tukovému mramorovaniu a je veľmi jemný, pokiaľ ho samozrejme neogrilujete príliš. Výborný je marinovaný a pripravený na grile.

  • časť medzi orechom a kvetovou špičkou
  • vyznačuje sa krehkým vláknom a tukovým krytím

"Pupok"

Flank steak pochádza zo spodnej časti hovädzieho pupku. Mäso je vhodné na pečenie ideálne vcelku, a potom sa krája v šikmom uhle na tenké plátky. Flank steak obsahuje vyšší podiel vlákien a mäso je o niečo tuhšie, preto musí byť vyzreté. Zrenie je skutočne dôležité, na čerstvom flank steaku by ste si nepochutnali. Ideálne tento kus mäsa mal zrieť okolo dvoch mesiacov.

  • pupok, spodný šál
  • mäkký a prerastený

"Big Apple steak"

New York strip alebo tiež Striploin patrí medzi tie najpopulárnejšie steaky a nájdete ho takmer v každom steakhouse. Tento steak pochádza z nízkej roštenky a mäso je veľmi chudšie, práve preto, že pochádza zo svalu, ktorý za života zvieraťa nie je príliš aktívny. Mnoho ľudí preferuje tento typ steaku pripravený rare a alebo dokonca blue, aby vynikla jeho pravá chuť.

  • chrbát, nízka roštenka
  • chudý, ale pritom stále chutný

"Malý, ale lahodný"

Mignon znamená v preklade malý. Filet mignon alebo tiež Tenderloin steak pochádza z malého kúsku mäsa, ktorý bol odobraný z konca sviečkové a má veľmi jemnú a krehkú štruktúru, je možné ho krájať aj vidličkou. Steak nemá výrazne hovädziu arómu a podáva sa najčastejšie stredne alebo krvavo prepečený. Vďaka jemnosti a chudého mäsa je obľúbený najmä u žien, muži ale často preferujú iné druhy steaku.

  • špička sviečkové
  • najkvalitnejšia časť mäsa (a tiež najdrahšia)

"Ryb(ie) oko"

Typickým znakom tohoto steaku z vysokej roštenky je "tukové oko", V niektorých reštauráciách ho tiež môžete nájsť pod označením Entrecote. Čo sa týka chuti, patrí tento steak k tým najlepším. Pochádza totiž z rebra, veľmi pohyblivé časti zvieraťa. Je výrazne prerastený tukom a hodí sa napríklad aj na pomalé pečenie.

  • chrbát, vysoký roštenka
  • mäkký a šťavnatý (pokiaľ je dobre vyzretý)

"H(u)anger steak"

Hanger je mäso zo svalu bránice, ktoré sa u nás niekedy hovorí „veverička“. Nachádza sa v blízkosti pečienok, ktorá mäsu dodávajú silne korenistú chuť. Hanger steak je známy pre svoju vysoko aromatickú chuť a jedná sa o výberový kus mäsa. Vhodný je na grilovanie, prudké opekanie na panvici a na výrobu mäsových rolád.

  • svalový úpon bránice zvieraťa
  • jedno z najchutnejších mäs s jemne korenistou chutí

"Rumpcajs"

Plátky steaku sa krájajú z vykosteného hovädzieho stehna, takzvaného vnútorného klátika. Mäso je veľmi chudé, avšak nie je až tak jemné. Pokiaľ mäso nie je dobre vyzreté a odležané, môže byť tuhšie. Lepšie sa hodí na pečenie či dusenie vcelku, prípadne na roštenky.

  • horná časť zadného stehna
  • chudšie s výraznou chuťou

"Krave pod sukňou"

Skirt steak je časť prerasteného hovädzieho mäsa pochádzajúceho z hrude. Jedná sa o dlhú a plochú časť, ktorá je medzi kuchármi obľúbená predovšetkým vďaka svojej chuti, ktorý je výraznejšia ako u Flank steaku.

  • hovädzia hrude
  • prerastený s výraznou chuťou

"Plochá žehlička"

Skvelé, šťavnaté mäso, ktoré je mnohými považované za vôbec najlepší kus zvieraťa. Pochádza zo strednej časti pliecka, takzvaného lúpaného pliecka. Mäso je šťavnaté vďaka jemnému mramorovaniu a má výraznú vôňu. Veľmi často sa táto časť pliecka používa do gulášov a ragú, ale skôr na grile ho dokážete poriadne oceniť :-)

  • stredná časť pliecka
  • šťavnatý a voňavý

A čo budete pre prípravu steakov potrebovať?