Jednoduché tipy, ako si doma užiť taliansku kuchyňu

Talianska kuchyňa je plná lahodných chutí, ale tiež benefitov pre vaše zdravie. Sústredí sa totiž na jednoduché a prírodné blahodárne ingrediencie ako rajčiny, cesnak, olivový olej, bylinky a celozrnné výroby, ktoré z nich robia jednu z najzdravších kuchýň sveta. Výzkumy preukázali, že stredomorské porkmy napomáhajú redukcií váhy a ich udržovaniu, rovnako ako znižujú riziko depresií, cukrovky vysokého cholesterolu.

Iba olivový olej, ktorý je neodeliteľnou súčasťou každého talianskeho pokrmu, má na človeka takýto vplyv:  

  1. Zachováva silu kostí
  2. Pozitívne vplýva na zdravie srdca
  3. Znižuje krvný tlak
  4. Podporuje trávenie
  5. Vyživuje vlasy a pokožku
  6. Znižuje riziko výskytu rakoviny

 

olivovy olej (1)

 

JEDNODUCHÉ A NAVYšE DOMÁCE CESTOVINY

Ikonickým pokrmom talianskej kuchyne sú predovšetkým cestoviny, z ktorých sa postupom času stalo rýchle, často núdzové jedlo zo schopnosťou rýchlo zahnať hlad. V Taliansku však cestoviny chutia úplne inak. Prečo? Sú pripravované s láskou, starostlivosťou a poctivými rukami len za niekoľko minút, ktoré podávajú iba pár minút pred podávaním aby boli čo najčerstvejšie. Výroba domácich cestovín je nám možno bližšie, než si myslíte. Spomínate si, ako vaša babička alebo rodičia robievali domáce rezance do polievky? Vám s prípravou cestovín pomôžu klasické strojčeky na cestoviny. Pre ešte väčšie pohodlie môžete ku strojčekom často pridať tiež motorček, ktorý tú najťažšiu prácu urobí za vás.

strojky na cestoviny

Prečo vyskúšať domáce cestoviny?

  1. Domáce cestoviny majú najlepšiu možnú chuť zo všetkých cestovín.
  2. Máte prehľad o použitých surovinách, takže vás nemusia desiť pridané konzervanty alebo stabilizátory.
  3. Pripravené cesto alebo cestoviny môžete skladovať v uzavretej dóze v chladničke aj niekoľko dní, preto si ho môžete predpripraviť napríklad cez víkend.
  4. Varia sa veľmi krátku dobu, cca 3 minúty, takže je jedlo rýchlo hotové.
  5. Vláčna štruktúra cestovín na sebe skvele viaže omáčky, takže sa s chute nádherne prepoja

 

Recept na domáce cestoviny si jednoducho zamilujete. 

INGREDIENCIE

domáce cestoviny

 

 

 POSTUP

domáce cestoviny1   domáce cestoviny2   domáce cestoviny4   domáce cestoviny 5

1. Zo všetkých surovín vypracujte tuhé cesto (prepracujte do úplného spojenia)

 

2. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte minimálne 30 minút odpočívať v chladničke.

 

3. Odležané cesto vyvaľkajte strojčekom na cestoviny, alebo valčekom, na 2 mm tenké a 40 cm dlhé pláty.

 

4. Na ľubovoľnom nastavci strojčeka otáčaním kľučky vykrajuje požadované tvary

 

ciapka RADA ŠÉFKUCHáRA 

  1. Cestoviny varte v dostatočnom množtve vody osolej 2 lyžicami soli na 1 liter vody.
  2. Ako na farebné cestoviny? Príprava je zhodná s postupom na základné cestoviny, namiesto vody a 1/3 vajec pridajte rajčinový pretlak, alebo špenát podľa toho, aké cestoviny chcete vyrábať červené alebo zelené. Čierne cestoviny alebo rizoto sa farbí sépiovým inkoustom. Všetky verzie farebných cestovín môžete obohatiť bylinkami, či vhodným prikorenením - napríklad šafránom

 

servirovnie SERVÍROVANIE

Domáce cestoviny sú vynikajúce napríklad s týmito omáčkami:

  • bazalkové pesto - jedičné domáce pesto pripravíte podľa tohoto receptu, alebo si môžete kúpiť už pripravené kvalitné pesto tu.
  • kvalitná omáčka - recept na jednoduchú rajčinovú omáčku nájdete tu, pripravenú pomodoro omáčku kúpite tu.
  • hríbová omáčka - tú najlepšiu vykúzlite jedine doma podľa tohoto receptu.

 

Múka na cestoviny Tre Mulini 1kgStrojček na cestoviny Atlas 150 Wellness MarcatoOlivový olej - extra panenský IL Casolare 1lBazalkové pesto 190g

 

 

Recept na bazalkové pesto

 

Recept na rajčinovú omáčku

bazalkove pesto   Rajčinová omáčka na cestoviny1

 

RýCHLÉ, ALE STÁLE ZDRAVÉ

Recept na špagety s kečupom a párkom od nás nedostanete. Ale keď sa nato ide s láskou, kupované cestoviny s kupovanou omáčkou môžu vykúzliť tiež skvostnú večeru. Základom sú samozrejme kvalitné suroviny. Prečo? Pretože jedine tie vám môžu poskytnúť skutočnú chuť talianska.

Aké v obchode vybrať cestoviny a ako na ich prípravu?

Šéfkuchári školy varenia Chefparade doporučujú z kupovaných cestovín taliansku značku Barilla. Ich príprava je jednoduchá, stačí myslieť na pár jednoduchých krokov:

  1. Vodu na cestoviny priveďte k varu v dostatočne veľkom hrnci.
  2. Decentne vodu osoľte, aby zvýraznila chuť cestovín.
  3. Cestoviny následne varte v hrnci BEZ priklopenej pokrievky a občas premiešajte.
  4. Cestoviny by mali uvarené na skus (al dente), neprekračujte teda dobu varu uvedenú na obale.
  5. Pokiaľ chcete cestoviny dochutiť tuniakom, rajčinovou, mäsovou alebo syrovou omáčkou, vložte ich spolu s omáčkou späť do hrnca a krátko povarte. Naopak pesto stačí len tak vmiešať do scedených cestovín.

 

 Cestoviny Pappardelle Tre Mulini 250gOmáčka na cestoviny Barilla Pomodoro 400gGrana Padano 16 mesiacovRIO MARE tuniak v olivovom oleji 120g

 

NIELEN ŠPAGETY

Talianska kuchyňa neznamená len pizzu a cestoviny, zamilujete si napríklad vynikajúce a jednoduché šafránové rizoto. Pripravte si ho pomocou nášho receptu a výhodného balíčku obsahujúceho tie najdôležitejšie ingrediencie. A zvyšok vína, ktorý nevyužijete na prípravu, sa pri večeri rozhodne tiež nestratí.

Recept na talianske rizoto

 

rizoto1