Deň zamilovaných - pripravte si menu ako z reštaurácie

Pripravte svojej milovanej polovičke romantickú večeru a vychutnajte si ju spoločne na svätého Valentína (a nie len na deň zamilovaných :). Menu ako z prvotriednej reštaurácie, s ktorým na 110% zabodujete si môžete vychutnať v pohodlí domova s dobrým vínkom a dobrej atmosfére. 

Steak z krkovice

Steak z krkovice

Ingrediencie:

Postup:

1. Mäso vytiahnite 1 hodinu pred grilovaním, aby dosiahlo izbovej teploty a na panvici nedostalo teplotný šok.

2. Grilovaciu panvicu rozohrejte na maximum. Mäso osoľte a okoreňte z každej strany a pokvapkajte olivovým olejom.

3. Mäso vložte na panvicu grilujte podľa toho ako chcete steak mať prepečený.

4. Mäso necháme pod alobalom odpočinúť 5 minút a podávajte.

TIP 1: Pokiaľ chceme steak vylepšiť pridajte rozpučený cesnak a vetvičku rozmarínu, výpekom podlievajte steak.

TIP 2: Pokiaľ si nie ste istí s prepečením mäsa, pozrite si nás skvelý sprievodník koľko minút grilovať mäso.

 Prílohy ku steaku:

Americké zemiaky

Americké zemiaky sa skvele hodia ako príloha k steaku, ale sú výborné aj samotné. Keď nebudete vedieť, čo pripraviť na rýchlu a chutnú večeru, vyskúšajte tieto americké zemiaky. Hotové sú hneď a rovnako rýchlo zmiznú z plechu.

Americké zemiaky

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • mletá paprika
  • mletá rasca
  • morská soľ
  • čierne korenie
  • sušená bazalka
  • rozmarín

Postup:

1. Rozohrejte rúru na 200°C. Zemiaky dôkladne očistite, ale neoškrabujte, budú sa piecť v šupke. Nakrájajte ich na osminky.

2. Všetky korenia, soľ a olej zmiešajte. Zemiaky nakrájané na osminky obaľte v pripravenej zmesi

3. Vložte zemiaky na plech, vyloženým papierom na pečenie.

4. Najprv pečte asi 10 minút na 100 °C, potom ďalších 20–30 minút na 160 °C. Zemiaky budú mať krásne chrumkavú kôrku, ale pritom budú mäkké a jednoducho neodolateľné.

5. Servírujte s čerstvým rozmarínom.

Smotanová omáčka so zeleným korením

Smotanová omáčka so zeleným korenímTáto omáčka Vás donúti blažene privierať oči pri každom súste. Hodí sa nielen k hovädzím, ale i k bravčovým, kuracím a dokonca rybacím steakom. Stačí červené víno v recepte zameniť za biele, pokiaľ chcete korenistú omáčku podávať k rybe alebo hydinovému mäsu. Tiež môžete pre zvýraznenie chuti, pridať 2 lyžičky brady, portského alebo sherry a lyžičky cibuľkového prášku, ale nieje nutné. Zato je zásadné použitie celého zeleného korenia, ktorý omáčku nesmierne pozdvihne.

Ingrediencie:

  • 1 lyžica masla
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 3 PL zeleného korenia vcelku
  • 1 lyžička čierneho korenia vcelku
  • 1/8 šálky červeného vína
  • 1/8 šálky čerstvej smotany
  • morská soľ
  • 3 lyžičky citrónovej vlákniny alebo iného zahusťovadla
  • 2 lyžičky studenej vody

Postup:

1. V malej panvici na strednom plameni rozpustite maslo.

2. Pridajte zelené a čierne korenie a varte po dobu 20 sekúnd v bublajúcom masle.

3. Pridajte plameň, prilejte do omáčky víno a priveďte k varu.

4. Varte po dobu 5 minút, než sa z omáčky zredukuje alkohol.

5. Pridajte smotanu a varte ďalšiu 5 minút, pokiaľ omáčka mierne nezhustne.

6. Rozmiešajte zahusťovadlo s dvoma čajovými lyžičkami studenej vody a vmiešajte do omáčky.

7. Varte ďalšiu minútu, než omáčka nezhustne. 

8. Hotovú omáčku prelejte na steak. 

TIP: Zvyšok omáčky vydrží v chladničke po dobu až 2 dni. Stačí ju ohriať na platni, poprípade do nej pridať trošku vody, alebo ju ohriať v mikrovlnej rúre.

čokoládový fondán

ČOKOLÁDOVÝ FONDÁN

Ingrediencie

125 g kvalitnej horkej čokolády, 150 g masla, štipka soli, 4 väčšie vajcia, 160 g cukru krupice, 65 g polohrubej múky, 2 lyžice holandského kakaa, maslo a kakako na vymazanie a vysypanie formičiek, zmrzlina k podávaniu

Postup

1. Pripravte si 9 žiaruvzdorných formičiek (vhodné sú zapekacie misky na Creme Brulee) o priemere 7 cm a výške 4 cm. Vymažte ich maslom a vysypte kakaom. Dajte ich na plech, aby sa vám s ním lepšie manipulovalo.

2. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a maslo a pridajte štipku soli.

3. V mise prešľahajte vajce s cukrom, až vznikne pena a pomaly premiešajte čokoládovú zmes.

4. Preosejte múku a kakao a ľahko vmiešajte do čokoládovej zmesi. Cesto vlejte do formičiek, každú naplňte zhruba do 3/4. Uložte na 2 hodiny do chladničky. Pokiaľ nemáte čas, môžete hneď použiť, ale upravte čas pečenia.

5. Rúru predhrejte na 180°C. Pečte 9 - 10 minút, tak aby bola vonkajšie časť pevná, ale vnútro ešte tekuté.

TIP: Upečte iba jeden fondán, aby ste správne odhadli čas pečenia, keď budete vedieť správnu dĺžku pečenia, upečte zvyšok.

Podávajte s kopčekom obľúbenej zmrzliny. Výborná je napríklad vanilková.

Zdroj receptu a obrázku k receptu:http://fresh.iprima.cz/recepty/dokonaly-cokoladovy-fondan