Crème brûlée: vanilková slasť z Francúzska

creme brule blog

ČO JE crème brûlée ?  

   Viete, aký je rozdieľ medzi francúzskym crème brûlée a slovenským vanilkovým pudingom? V čom spočíva tajomstvo francúzskych šéfkuchárov, ktorí z obyčajného jedla robia neobyčajné? V čerstvých a prírodných ingredienciách! Crème brûlée s pravou vanilkou je niekoľko kulinárskych galaxií vzdialený od crèmu brûlée zo syntetického vanilkového cukru. Zaručene to poznáte po prvom ochutnaní a pravej vanilky sa už od tej chvíle nevzdáte. Hoci dezert vyzerá rafinovane, nemusíte sa ho obávať. Prinášame tipy, na čo si dať pri príprave pozor.

     V jednoduchosti je krása a sila Crème brûlée sa skladá len zo 4 základných ingrediencií, aj tak z nich môžete vykúzliť dokonalý dezert pre vašich blízkych či návštevy. Postačí vám k tomu len kvalitná smotana na šľahanie, žĺtky, vanilkový lusk, krupicový cukor a hnedý trstinový na flambovanie. Na ceste k úspechu by vás mali okrem zmienených ingrediencií doprevádzať tiež žiaruvdorné rukavice, flambovacia pištoľ a ďalší pomocníci.

creme-brulee (1)

FORMIČKY A OHEŇ, BEZ NICH TO NEPÔJDE 

   Tradične sa tento dezert pripravuje v bielych guľatých miskách nazývaných "ramekin", ale použiť môžete akékoľvek ohňuvzdorné formičky, zapekacie misky či hrnčeky. Pokiaľ nebudú mať rovnaký rozmer, upravte dobu pečenia. Vychádzajte pri tom z toho, že v 2 dcl formičke sa pečú približne 25 minút a v 0,5 l zhruba 40 minút.

    Najkrajším zážitkom konzumácie Crème brûlée je moment, kedy lyžičkou prelomíte skaramelizovanú vrstvu trstinového cukru a pod nej objavíte vláčny vanilkový krém. To docielite iba flambovaním, a preto sa nezaobjídete ani bez ohňa. Avšak vyhorieť kvôli tomu nemusíte. Pokiaľ sa chcete vyhnúť manipuláciou s horúcou lyžicou, prípadne klasickému flambovaniu pomocou alkoholu, zaobstarajte si flambovaciu pištoľ. S týmto vynálezom pripravíte lahodný Créme Bruleé veľmi jednoducho. 

 

 flambovacia_pistolvanilkovy_luskzapekacia_miska_ramekinzapekacie_misky_cervene

RECEPT NA CRÈME BRÛLÉE

Ingrediencie:

  • 250 ml 12% smotany
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový lusk, rozpolený a vyškriabaný
  • 4 žĺtky
  • 70 g čo najjemnejšieho cukru krupice + 8 lyžiček na posypanie (na posypanie môžete použiť cukor trstinový)

 

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 160°C, teplovzdušnú na 140° C. Obe druhy smotany a vanilku dajte do rajnice a na miernom ohni pomaly ohrievajte tesne pod bod varu. Odstavte. 

  2. Žĺtky a cukor vyšľahajte dotuha a do svetlohneda. Potom zalejte ohriatu vanilkovú smotanu (lusk pred tým vyberte) a prešľahajte, aby sa zmesi spojili.

  3. Všetko presunte späť do rajnice a na miernom ohni miešajte 6 až 8 minút alebo tak dlho, kým sa puding udrží na zadnej strane lyžice. Puding nalejte do ohňuvzdorných zapekacích misiek o objeme zhruba 200 ml a umiestnite ich do hlbšej zapekacej misky alebo do vysokého plechu. Do nádoby alebo plechu nalejte toľko vody, aby siahala do polovice výšky zapekacích misiek.

  4. Pečte 25 minút alebo do chvíle, kedy sa pudingy spevnia. Potom vyberte zapekacie misky z vysokého plechu a nechajte ich približne 3 hodiny chladiť.

  5. Každý puding posypte 2 lyžičkami cukru, urovnajte asi na 3 - 6 mm rovnomernú vrstvičku a flambujte flambovacou pištoľou vo vzdialenosti asi 5 cm až 20 cm po dobu 30 sekúnd až 2 minúty, až skaramelizuje. 

CRÉME BRULEÉ JE NA SveTe, JEDINÉ PReLOMENie chrumkavej vrstvičky a ochutnávanie vás razom privedie k závisloti!

 zapekacie_misky_servirovacie

V ideálnom prípade je vaše Crème brûlée na povrchu krásne zlaté a vnútri jemné a lahodné. My veríme, že sa vám podľa nášho receptu podarili!