Čokoláda: 12 dôvodov, prečo ju milovať

Prečo všetci milujú čokoládu? Pretože chutí božsky, je zdravá, spôsobuje dobrú náladu... Tých dôvodov je nespočítateľne veľa. Ale ako môže byť zdravé niečo, čo je tak kalorické? Vybrali sme pre vás dôvody, prečo čokoládu jesť bez slova a obáv. A navyše 7 čokoládových zaujímavostí.

PREČO JE ČOKOLÁDA ZDRAVÁ?

1. Všetky druhy čokolády obsahujúce draslík a vápnik, čo sú prvky nevyhnutné pre život a spoločne umožňujú zdravý vývoj organizmu. Čokoláda pôsobí antioxidačne a chráni ľudské telo pred účinkom voľných radikálov a tým pred rakovinou. Dokonca má afrodiziakálne účinky. 
2.Každodennou konzumáciou tmavej (horkej) čokolády s čo najvyšším podielom kakaa preukazateľne znižuje riziko srdcových ochorení o celú tretinu. Tomu hovoríme pádny dôvod dávať si čokoládu každý deň!
3. Čokoláda chráni pred zubným kazom a pôsobí v ústach protizápalovo.
4. Mierna konzumácia kvalitnej čokolády predlžuje život a nevedie k obezite.
5. Čokoláda dokonca môže zachrániť život. Obchodník s čokoládou, ktorý kvôli dôležitému obchodu zmeškal odchod Titanicu, by mohol vyprávať...

 čokoláda

 

7 NAJZAUJÍMAVEJŠÍCH FAKTOV O ČOKOLÁDE, KTORÉ (MOŽNO) NEVIETE

1. Najúspešnejší obchod s čokoládou je na letisku v Bruseli.
2. V USA sa zje každú sekundu 50 kg čokolády.
3. Asi najväčším milovníkom čokolády v histórií bol aztécky vládca Montezuma II. Každý deň vypil cez 50 šálok horúcej čokolády.
4. Čokoláda je pre psov a mačky jedovaté; smrteľná dávka pre človeka je asi 11 kg čokolády. Vyrábajú sa ale čokolády vhodné pre domáce zvieratá. 
5. Viete, prečo sa čokoláda rozpušťa v ústach? Je to jediná jedlá ingrediencia, ktorá sa rozpúšťa pri teplote nižšej ako má ľudské telo.
6. Čím ďalej je populárnejšia nielen BIO čokoláda (tá pochádza z ekologického poľnohospodárstva a jej výrobu nezaťažuje prírodu), ale i fair trade čokoláda (ktorá podporuje miestnych pestovaľov a výrobcov čokolády). Veď len čokoláda Seend and Bean už prekročila 3 milióny predaných kusov. 
7. Čokoláda sa dokonale hodí s vínom. Dnes sa vyrábajú špeciálne druhy čokolád pre kombinovanie s rôznymi druhmi vín. Napríklad sýta horká čokoláda sa výborne hodí k plným červeným vínam. 

 

 

 

DRUHY ČOKOLÁD A NA ČO ICH POUŽIŤ

Podľa farby a podielu kakaa rozlišujeme 4 druhy čokolády. Ten štvrtý možno ani poznáte. Každý z nich môžete s veľkým pôžitkom maškrtiť, ale dajú sa využíť i pri pečení, varení, poťahovaní tort, robia sa z nich úžasné dezerty. A možno objavíte jednu úžasnú vec menom čokoládová fontána. 

TMAVÁ ČOKOLÁDA

Alebo inak povedané horká (alebo čierna) čokoláda. Obsahuje 35 až 100% kakaa; čím viac, tým tmavšia. Neobsahuje mlieko. Je najzdravšia čokoláda vôbec a jej konzumáciu (v priemernej miere) doporuručujú i výživový poradcovia. Okrem maškrteniu ju využijete pri pečení, zdobení tort alebo na čokoládové suflé. 

MLIEČNÁ ČOKOLÁDA

Hovorí sa jej tiež hnedá čokoláda. Obsahuje navyše sušené mlieko a najčastejšie 35 až 65 % kakaa. Je zrejme najobľúbenejším druhom čokolády, pretože jej chuťové tóny sú vyvážené. S úspechom ju využijete v čokoládovom ceste, na muffiny, cupcakes alebo na polevu na torty. 

BIELÁ ČOKOLÁDA

Neobsahuje kakao, ale len kakaové maslo, preto má bielu farbu. Technicky to vlastne nieje vôbec čokoláda. Konzistenciou sa podobá mliečnej čokoláde a má typickú, veľmi sladkú chuť. Čaašto je ochutená vanilkou alebo má mliečnu príchuť. Pokiaľ potrebujte čokoládovú polevu bielej farby, je touo správnou voľbou. 

BLOND ČOKOLÁDA

Blonďavá čokoláda je zatiaľ raritou. Bolo treba vytvoriť celkom nový názov, pretože blond čokoláda nieje biela. Na rozdiel od nej chutí blond čokoláda jemne sladko. Názov je odvodený od jej žltohnedej farby, ktorá je zdôraznená karamelom. Nevšedný kulinársky zážitok!

 

cokolada-fakty

Čokoláda existuje v tekutej forme ako horúca čokoláda (tak bola po 90% svojej histórie výhradne konzumovaná), je i raw čokoláda (pri jej výrobe sa nesahuje teplota 42°C), čokoláda s najrôznejšími chuťami  (napr. anglickej slaniny), rôzne čokoládové tyčinky, čokoláda do čokoládovej fontány a pre namáčanie ovocného fondue, kakaový prášok do pečených i nepečených tort a na zdobenie, čokoládové dukátiky (z nich sa často vyrábajú čokoládové bonbóny, tzv. pralinky)... Vyberie si kadžý.

AKo sPOZNAŤ KVALITNú ČOKOLÁDU

1. Vyberajte čokolády od firiem, ktoré sú vyhlásené kvalitou svojích produktov (čokoláda Callebaut, Valrhona, Seed and BeanGreen&Black´s alebo prášok či instantnú čokoládu Van Houten).
2. Sledujte údaje na obale. Dôležité je, odkiaľ pochádza kakao použité na výrobu čokolády, obsah kakaa i to, čo čokoláda neobsahuje. Kvalitná čokoláda obsahuje len kakaové maslo, nikdy nie tuk! A samozrejmosťou je absencia akýchkoľvek éčok alebo arómy (okrem vanilky).
3. Nekupujte lacné čokolády. Za málo penazí kvalitnú čokoládu proste nevyrobíte. Vyberajte tu, ktorá stojí zhruba od 2,59€ viac.
4. Nechajte si poradiť. Osobné doporučenie milovníka čokolády je dostatočnou záľubou.