Čo nezabudnúť pri príprave steakov?

Hovädzie steaky sa samozrejme líšia v závislosti na časti, z ktorého mäso pochádza. Niektoré postupy pri príprave sú však pre všetky steaky spoločné a vyplatí sa ich pamätať. Vaše chuťové bunky to zaručene ocenia. 

hand

Hovädzie mäso na steak nikdy neumývajte vodou. Vždy ho po vybalení len utrite papierovou utierkou. Skôr ako pôjde steak na gril alebo na panvicu, nechajte ho odstáť, aby dosiahol izbovú teplotu. 

 

ruka 2Skôr ako dôjde k tepelnej úprave, je lepšie odstrániť zo steaku bylinky a kusy cesnaku, ktoré na ňom ostali pri marinovaní. To by sa totiž neskôr mohlo pripáliť

 

prepecenie steakov

 

ruka 3Či už robíte steak na grile alebo na panvici, vždy ho pokladajte až na poriadne rozpálený povrch. Steak by ste z panvice nemali odtrhávať násilím. Až bude pripravený k otočeniu, pustí sa sám. Mäso nikdy neprepichujte, aby ste neprišli o jeho šťavnatosť.

 

ruka 4Keď je steak hotový a vyberiete ho z panvice, nechajte ho ešte niekoľko minút "odpočívať" na doske. Ustáli sa v ňom šťava a nebude pri krájaní vytekať na tanier

 

ciapka RADA ŠÉFKUCHÁRA

  1. Na panvici nikdy nerobte väčšie množstvo steakov. Miesto rýchleho zaťaženia by sa mohli dusiť a to je nežiadúce. 
     

PREPEČENOSŤ STEKU POMOCOU RUKY

Stlačte bruško dlane a : 

  • spojte ukazovák a palec = rare
  • spojte prostredník a palec = medium
  • spojte prstenník a palec = well

 

stupne prepecenia

 

PROPEČENOSť STEAKOV POMOCOU TEPLOMERA

  • 37 - 45°C = blue rare
  • 45 - 55°C = rare
  • 60°C = medium rare
  • 63°C = medium
  • 67°C = medium well
  • 73°C = well done
  • 83°C = very well done

 Viac zaujímavých tipov a receptov nájdete na blogu milujemjedlo.sk