Ako vybrať oceľovú / železnú panvicu v roku 2019 a ako sa o ne starať?

Panvice sú neodmysliteľnou súčasťou vybavenia takmer každej svetovej kuchyne. Panvice vám umožnia pripraviť obed alebo večeru za pár minút, odtiaľ tiež pochádza názov minútkové jedlá, ktoré si v slovenskej kuchyni našla svoje miesto. Panvíc existuje na trhu veľké množstvo a niekedy je skutočne ťažké zvoliť panvicu so správnym povrchom, ktorý nijak neohrozí naše zdravie a nezačne sa po čase odlupovať. Napríklad francúzska spoločnosť de Buyer sa zaoberá výrobou železných panvíc, ktoré žiadnu ďalšiu vrstvu nepotrebujú a úprava povrchu sa prevádza iba ekologickou, prírodnou cestou.

zelezne_panve_2

Železné a oceľové panvice sa vyznačujú odolnosťou, dlhou životnosťou a výbornými vlastnosťami pre varenie. Železo je skvelý vodič tepla, takže vám železná panvica usporí pri varení čas aj energiu.


plus  Zo železných panvíc sa vám nikdy nebude odlupovať žiadny povrch a ovplyvňovať tak chuť pripravovaných jedál.

plus  Vďaka vysokej odolnosti k extrémnym teplotám sú železné panvice vhodné k rýchlemu a prudkému orestovaniu mäsa, húb a zeleniny, napriek tomu si jedlá zachovajú väčšinu zdraviu prospešných látok. Panvica zvládne teplo rovnomerne rozviesť po celom povrchu.

plus  Čím dlhšie a častejšie panvicu používate, tým sa jej vlastnosti zlepšujú,  čo je vlastne paradoxné. Opotrebením získava železná panvica lepšie vlastnosti, ktoré poznáte podľa stále viac čierneho povrchu.


Druhy oceľových / železných panvíc

Oceľové a železné panvice sa vyrábajú v rôznych veľkostiach a pre rôzne zameranie. Rovnako ako u panvíc z iných materiálov, aj v ponuke oceľových a železných panvíc môžete nájsť univerzálne panvice, steakové a grilovacie panvice vybavené mriežkou, WOK panvice s plochým alebo guľatým dnom (môžete používať na otvorenom ohni), panvice na palacinky alebo špecifické panvice ako je napríklad panvice na lievance pre dokonalé tvarované lievance.

steakova_zelezna_panev_de_buyer
Grilovacia panvica Mineral B
Zistiť viac
univerzalni_zelezna_panev_de_buyer
Univerzálna panvica Mineral B Bois
Zistiť viac
univerzalni_zelezna_panev_de_buyer_2
Univerzálna panvica Mineral B
Zistiť viac
wok_zelezna_panev_de_buyer
WOK panvica Mineral B
Zistiť viac
zelezna_panev_na_palacinky_de_buyer
Panvica na palacinky
Zistiť viac

Kolekcia oceľových a železných panvíc de Buyer

de_buyerDe Buyer je už od roku 1839 francúzsky výrobca profesionálneho riadu a kuchynského vybavenia, ktoré je vyrobené ekologickým spôsobom, bez umelých prímesí a chemikálií. V ich sortimente nájdete vysoko kvalitné panvice, hrnce, nože, príslušenstvo na pečenie a ďalšie pomôcky do vašej kuchyne.

My sa dnes zameriame na ich kolekcie oceľových a železných panvíc. Panvice de Buyer sú vybavené špeciálnou vrstvou na báze včelieho vosku, ktorá zaisťuje ich dokonalú nepriľnavosť.

Mineral B a Mineral B Bois

mineral_bPanvice De Buyer Mineral B sú vyrobené zo 100% prírodného materiálu. K ich výrobe sa nepoužívajú žiadne umelé látky ako PFOA alebo PTFE ani chemické látky. Povrch panvíc je potiahnutý včelím voskom, ktorý zabraňuje ich oxidácie a zaisťuje im nepriľnavosť. Sú ideálne k prudkému restovaniu mäsa, ale tiež ku grilovaniu zeleniny alebo húb.

Výroba týchto panvíc je šetrná k životnému prostrediu. Panvice sú ekologické a recyklovateľné. Molekuly železa z panvice sú zdraviu prospešné, panvice je možné používať pri veľmi vysokých teplotách, pri ktorých sa pripravované jedlo veľmi rýchlo zatiahne a nedôjde k úniku vitamínov ani výživných látok.

Jediný rozdiel medzi Mineral B a Mineral B Bois je v rukoväti - panvice Mineral B majú oceľovú rukoväť, Mineral B Bois majú rukoväť z bukového dreva, ktorá je tiež potiahnutá včelím voskom a ostáva počas varenia chladná.

Železné panvice Mineral B a Mineral B Bois môžete zakúpiť priamo v našom e-shope tu.

Carbone a Carbone Plus

carbonePanvice z rady Carbone a Carbone Plus sú vyrobené z vysoko kvalitného železa. Panvice majú perfektný rozvod tepla, ktorý zaistí rovnomerné opečenie alebo grilovanie všetkých jedál. Panvice sú na konci vybavené dierkou, za ktorou sa môžu jednoducho uchytiť a štýlovo tak zdobiť okolie kuchynskej linky.

Rada panvíc Carbone a Carbone Plus je kompatibilná so všetkými druhmi varných dosiek, vrátane indukcie.

Force Blue

force_blueKolekcia panvíc Force Blue je vďaka 2 mm hrubému dnu vhodná pre strední stupeň tepla. Panvice majú nepriľnavý povrch, ktorý zaistí skvelú chuť všetkých pripravovaných jedál. Tie si zachovajú nie len výbornú chuť, ale tiež väčšinu vitamínov a minerálov.

Panvice Force Blue majú čierno-modrý odtieň, čo je spôsobené povrchovou úpravou tzv. oxidáciou železa, ktorá chráni panvicu proti korózií. Panvice Force Blue môžete používať na všetky povrchy varných dosiek, samozrejme so stredným stupňom tepla.

La Lyonnaise

la_lyoneseKolekcia panvíc La Lyonnaise je určená pre nenáročných spotrebiteľov, ktorí ocenia skvelý rozvod tepla. Panvice La Lyonnise sa neodporúčajú používať na indukciu a na ostatných zdrojoch tepla sa používajú na nižší výkon.

Panvice La Lyonnise majú tiež čierno-modrý odtieň, čo je spôsobené povrchovou úpravou tzv. oxidáciou železa, ktorá chráni panvicu proti korózií. Nepriľnavého povrchu sa dosiahne vypálením panvice a ich bežným používaním, viď nižšie.

Železnú panvicu musíte najskôr „pokrstiť“

Keď si kúpite novú panvice, musíte ju pred prvým použitím vypáliť - pokrstiť. Vypálením sa panvica zbaví kovových zvyškov a šupiniek, ktoré vznikajú pri výrobe a tiež tým zabránite ich skrúteniu alebo iným deformáciám.

vypaleni-zelezne-panve

Spôsobov, ako železnú panvicu vypáliť, existuje viac.  Nalejte do panvice olej a na strednom plameni nechajte vypaľovať niekoľko hodín. Druhou najčastejšou možnosťou, ako železnú panvicu vypáliť, je za pomoci oleja a zemiakov. Do panvice nalejte veľa oleja a dajte na sporák rozpáliť, potom pridajte zemiaky nakrájajte na plátky, veľa soli a nechajte smažiť, pokiaľ úplne nezčernajú. Po vychladnutí panvice všetko vysypte a vytrite papierovou utierkou do sucha.

Ako sa o železnú / oceľovú panvicu starať?

Nevýhodou železných a oceľových panvíc je, že sa nesmú umývať v umývačke riadu. Na druhú stranu nie je nutné ich umývať po každom použití. Železnú panvicu stačí otrieť papierovou utierkou a dokonca sa odporúča panvicu trochu mastnú zanechať, zabránite korózií. Z tohoto dôvodov, pri umytí panvice vždy dôkladne osušte, potrite olejom a uchovávajte na suchom mieste. Panvica vám bude skvele slúžiť a s ich pomocou sa stanete kráľom či kráľovnou v príprave rýchleho jedla.