Ako správne pripravoť steak v 10 krokoch

Výborný steak nepripravíte bez správneho mäsa. Ako mäso vybrať, sme písali tu. V nasledujúcom prehľadu sa dozviete, ako správne pripraviť steak v 10 krokoch. 

1. TEMPERUJTE MÄSO

Pár hodín pred samotnou prípravou dajte mäso temperovať von z chladničky. Je dôležité, aby pri príprave nebolo studené ale aby malo izbovú teplotu.

2. NEŠETRITE

Pod pojmom steak si väčšina z nás predstaví poriadny kus mäsa, takže na porciach nešestrite! Zo sviečkovej môžete kľudne nakrájať aj 4 - 5 cm hrubé pláty.

3. MASÍRUJTE

Mäso je veľmi krehké, takže ho v žiadnom prípade nenaklepávajte. „Namasírujte“ jej kĺby prstov alebo poklepte päsťou.

4. NESOĽTE

Za žiadnych okolností mäso pred pečením nesoľte. Soľ na seba viaže vodu a tým vyťahuje šťavu z mäsa. Pokiaľ chcete mäso pred tepelnou úpravou ochutiť, naložte ho do marinády z kvalitného olivového oleja a čerstve mletého čierneho korenia. Nechajte odpočívať pár hodín v chladničke. 

5. VYBERTE PANVICU

Neoľutujete špeciálnu grilovaciu panvicu, ale môžete použiť akúkoľvek inú, ktorá znesie vysokú teplotu (pozor na teflón). Perfektná je napríklad liatinová panvica. Panvicu nieje potreba potierať olejom 

6. ROZPÁLTE
Panvicu nieje treba potierať olejom, ale je potreba panvicu skutočne poriadne rozpáliť.

7. PEČTE 

Samotné pečenie je otázkou doslova pár minút, preto si dôsledne sledujte čas v závislosti na to, ako moc prepečený steak chcete. 

8. NEPREPICHUJTE

Počas pečenia by sa steaky nemali otáčať viac ako raz a určite nikdy na otáčanie nepoužívaje vidličku. Narušením povrchovej štruktúry mäsa by ste prišli o všetku šťavu. 

9.ZATLAČTE

Ak si nie ste istý, ako je mäso prepečené, nerežte ani nepichajte do neho. Zatlačte do mäsa typým predmetom. Čím je mäso tužšie, tým viac je prepečené. 

10. NECHAJTE ODPOČINÚŤ

Po upečení mäso vybete z panvice a nechajte odpočívať zabalené v alobale. Po cca 5 minútach mäso osoľte a vložte do rúry rozohriatej na 220° na dobu 3 - 4 minúty.