Ako si poradiť s porcovaním kuraťa

Kúpili ste si celé kura, môžete ho len vložiť do rúry a dozlatova upečené potom zjesť. Alebo sa ho môžete naučiť porcovať a vykosťovať, vďaka čomu naraz pripravíte miesto jedného pokrmu poctivú polievku, rezne, špízy alebo grilované krídeľká - zato tá práca predsa stojí.

 

PORCOVANIE KURAŤA

porcovanie kurata1

 

porcovanie kurata2

 

porcovanie kurata3

 

porcovanie kurata4

1. Kura umiestnime na dosku prsiami k sebe. Dlhými ťahmi nožom odrežte najprv jednu a potom druhú časť pŕs od chrupavky. Pri odkrajovaní ostrým nožom by ste mali mať stáli kontakt s chrupavkou i prsnou kosťou. Dbajte pritom nato aby ste neprišli ani o kúsok mäsa a mali kosti "čisté"

 

2. Prsia odkrojte od zvyšku i s krídeľkami a kožou (vhodné pre prípravu šťavnatého kuracieho steaku). Z krídeliek odrežte koncovú časť (pri dlhom pečení sa často spália).

 

3. Obe stehná prehnite smerom k sebe tak, aby ste uvoľnili stehennú chrupavku kosti od chrbtice.

 

 4. Stehno v mieste zlomu odrežte u chrupavky. 

 

ciapka RADA ŠÉFKUCHÁRA

Pokiaľ chcete oddeliť aj krídeľká, narežte miesto okolo ich chrupavky dookola tak, aby ste sa dostali na koniec kosti a celé krídlo jednoducho oddeľte rukami. 

Mohlo by vás zujímať: Zo zvyšného chrbta pripravíte skvelý vývar - recept na poctivý vývar nájdete tu

 

VYKOSTENIE KURACIEHO STEHNA

vyskotovanie stehna1   vykostovanie stehna2   vykostovanie stehna3   vykostovanie stehna4

1. Stehno umiestnite na dosku tak, aby menej masitú (vnútornú časť) smerovala kosťou k vám.

 

2Prerežte spodnú časť mäsa od chrupavky až ku konca behu. Prsty chyťte kosť a kožu na konci tiež celkom prerežte. Týmto máte uvoľnenú cestu až ku strednému kĺbu. 

 

3. Okolo kĺbu krúžte dlhými pohybmi noža tak, aby ste vzhľadom odrezli všetko mäso. 

 

4. Rovnako tak, ako u bodu 2, je potreba prerezať mäso po celej dĺžke vrchnej kosti, prstami mi prichytiť a nožom celkom odrezať od mäsa. 

 

ciapka TIP ŠÉFKUCHÁRA

Stehenné mäso, je na rozdiel od prsného šťavnaté i po dlhšej tepelnej úprave. Je preto veľmi obľúbené a často považované, ako lepšia časť kuraťa. 

 

Filetovací nôž Raymond Blanc 20 cm           Odĺžniková doska na krájanie Bamboozled 40x30x3.5cm      Nerezový hrniec 24 cm ANOLON AUTHORITY