Ako jesť sushi: 10 zaujímavostí o servírovaní

Sushi je súčasťou po storočiach pestovanej kultúry, pôvodne čínskej, až neskôr japonskej. Dnes sa na sushi pozeráme z praktickej stránky, konkrétne na to, ako jesť sushi a na jeho servírovanie.

10 ZAUJÍMAVOSTÍ O SERVÍROVANÍ SUSHI

1. Výraz „sushi“ neoznačuje surovú rybu, ale uvarenú ryžu s ryžovým octom, soli a cukrom.
2. V japonskej reštaurácií dostanete mokrý uterák na utretie rúk pred jedlom.
3. Miso polievka zvyčajne zakončuje sushi menu a pomáha správnemu zažívaniu.
4. Nože na sushi vychádzajú zo samurajských mečov. Ostrí sa ideálne každý deň.
5. Itamae (sushi šéfkuchár) dnes môže začať pripravovať sushi už po 2-ročnom tréninku. Najskôr potreboval 10 rokov, ale veľký dopyt po sushi spôsobila radikálne skrátenie
6. Jedálne húlky sa nesmú zapichovať do jedla, pretože to symboluje obeť mŕtvych predkov.
7. K hotovému sushi už si nedávajte wasabi. Urazili by ste tým kuchára, ktorý určite nezabudol pridať wasabi priamo do rolky.
8. Nigri sushi namáčajte do sójovej omáčky rybou dolu.
9. Jedzte gunkan, nalejte trochu sójovej omáčky priamo na „lodičku“.
10. Na sashimi (surovú rybu) si dajte trochu wasabi a namočte kúsok do sójovej omáčky.

Zdroj: www.japan-guide.com

Ako pripravuje sushi japonský majster? Pozerejte sa.