5 tipov pre dokonalé čokoládové suflé

Tak ľahké, čokoládové a proste dobré, že sa to snáď nedá ani opísať... Bochník čokoládovej peny, ktorý sa doslovne rozplynie na jazyku a v ňom sa skrýva horúca čokoláda. To je čokoládové suflé. Pochádza z Francúzska 18. storočia, takže si už niečo pamätá. Od tej doby sa vďaka použitým surovinám a fantastickej chuti trvalo zabývalo na našich stoloch.

V každom suflé nájdete dve základné suroviny: základ, ktorý mu dáva chuť (v našom prípade horká čokoláda, ale môže to byť i citrón, zmrzlina, zemiaky, syr alebo bylinky) a bielky, ktoré zariadia nadýchanosť suflé. Pokiaľ zvládnete rozpustiť čokoládu a urobiť sneh z biekov, malo by sa vám čokoládové suflé podariť. 

ZAUJÍMAVOSŤ:

Keď ho konzumujete, suflé urobí celkom komický zvuk spôsobený, tým že nadýchané vaječné bielky v ňom splasknú. Tomu vďačí suflé za účinkovanie v seriáloch a filmoch (Dr. Who, Superman). Je to vlastne kultúrny fenomén.

5 TIPOV PRE DOKONALÉ ČOKOLÁDOVÉ

1. Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu, obzvlášť vajíčka. Len tak bude mať vaječný bielok tú správnu štruktúru a dokonale ho vyšlaháte.

2. Počas pečenia suflé neotvárajte rúru! Inak sa vám suflé doslova zrútu pred očami. 

3. Hneď ako vyberiete suflé z rúry, okamžite ho servírujte. Tak majte vopred všetko nachystané, pretože suflé skutočne na nikoho nepočká.

4. Pokiaľ chcete docieliť dokonalý výsledok, urobte lyžicou v hotovom suflé tašku a tú naplňte napríklad čokoládovou omáčkou a kopčekom vanilkovej zmrzliny.

5. Experimentujte. 

 

INGREDIENCIE:

  • 250 g maslo
  • 100 g cukru kryštál
  • 200 g čokolády
  • 150 g hladkej múky
  • 40 g kakaa
  • 5 vajec

 

PRÍPRAVA ČOKOLÁDOVÉHO SUFLÉ

1. Čokoládu nalámeme na kúsky, dáme ju do misky a tu položíme na hrniec s vriacou vodou. Čokoládu necháme rozpustiť.

2. V rajnici rozpustíme maslo. 

3. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom a rozpusteným maslo, pridáme rozpustenú čokoládu, kakao a postupne prisypávame hladkú múku.

4. Krémom naplníme cukrárske vrecko a naplníme do formy (napríklad na muffiny), ktoré najskôr vyplníme kusom pečiaceho papiera, aby sa krém nepripiekol zo strán. 

5. Pečieme v predohratej rúre na 200° C a len 10 minút, čokoláda vnútri tak zostane tekutá. Nesmiete ho prevariť, inak doslova vybuchne a splaskne. Pokiaľ si neviete rady, pustite si videonávod, ako pripraviť čokoládové suflé.