Z dôvodu vylepšovania skladu a zrýchlenia odbavovania všetkých objednávok bude od soboty 30.5.2020 do stredy 3.6 2020 prebiehať rekonštrukcia skladu a veľká inventúra. Počas tejto doby nebude možné na našom e-shope nič objednávať

14 tipov, ako využiť olivový olej

V roku 1954 vyšli revolučné vedecké štúdie, ktoré bezpochyby potvrdili vplyv stravovania na ľudské zdravie. Zaoberá sa tým, z čoho sa skladá strava stredomorských štátov v porovnaní so zvyšnými štátmi Európy a aký vplyv to má na počet úmrtí na kardiovaskulárne choroby. Pozornosť bola najmä uprená na používanie tukov v strave. Výsledky štúdií boli prekvapivé! Výrazne nižšia úmrtnosť na kardiovaskulárne choroby boli v stredomorí, kde sa bežná strava skladá z veľkého množstva zeleniny, cereálií, luštenín, ovocie a rýb s olivovým olejom ako hlavným zdrojom tukov. Od tej doby sa objavila celá rada štúdií prehlbujúce a potvrdzujúce, že taká strava, ktorá obsahuje veľké množstvo olivové oleje prináša blahodárne účinky na ľudský organizmus.

Obsahuje totiž 97% triglyceridov a voľných mastných kyselín. Z toho 60 - 83 % tvorí mononenasýtené mastné kyseliny (kyselina olejová), 5 - 22% polynenasýtené a 13 - 20 % nasýtené mastné kyseliny. Olivový olej je tak najbohatším prírodným zdrojom mononenasýtených kyselín.

Zvyšné 3 % tvoria rozmanité portfólie látok s antioxidančnými vlastnosťami. Predovšetkým sa môžeme baviť o vitamíne E, jeho potrebu bežná konzumácie olivové oleje pokrýva, polyfenoly a beta karotény, ktoré všetky majú veľmi silnou antioxidačné vlastnosti (polyfenoly navyše i protizápalovú) Iba pre poriadok, všetky tieto vlastnosti sú typické iba pre extra panenský olivový olej. U tepelne lisovaných olejov dochádza k ich degradacii, a to nie len z hladiska blahodárnych účinkov, ale tiež chuti a vôni.

Olivy, perly stredomoria, sú skutočne vzácnym pokladom, Okrem vysokej koncentrácie mononenasýtených tukov a vitamínu E, sú tiež dobrým zdrojom železa, medi a vlákniny. A to sme najskôr na začiatku, zaujme vás ako konkrétne tieto látky ovplyvňujú pozitívne ľudské zdravie? 

Olivový olej Farchioni 1l
9,99 €

Kúpiť
Olivový olej BIO Farchioni 1l
10,99 €

Kúpiť
Olivový olej extra panenský 1l
10,99 €

Kúpiť
Olivový olej Casolare 1+1l
19,99 €

Kúpiť
Olivový olej 3+3 l
49,99 €

Kúpiť

next Stop zápalom! Olivový olej ide na pomoc

Veľké percento z mononenasýtených tukov tvorí kyselina olejová, iba má preukazateľne pozitívne účinky na zdravie. Tvrdenie vychádzajúcej z rady výskumu, môžete potvrdiť publikovanou štúdiou v španielskom časopise Nutricion Hospitalaria, ktorá zdôraznila fakt, že kyselina olejová má silné protizápalové účinky a navrhla preto, že by sa s jej pomocou dali liečiť zápalové ochorenia, napríklad reumatoidná artritída.

next Dlhovekosť + správna životospráva

Olivový olej je bohatý na antioxidanty a spomaľuje prirodzený proces stárnutia. Pravidelná konzumácia kvalitného olivového oleja pomáha čistiť tráviaci trakt a zrýchlenie čriev. 

next Správne fungujúci mozog a odstraňovač depresie

Na správne fungovanie mozgu potrebuje mozog zdravé tuky. Mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú v olivovom oleji udržiavajú mozgové bunky v kondícií. Pamäť, vnímanie, pozitívne myslenie a trvalé zdravie mozgu vo všeobecnosti sú zlepšené. Olivový olej zvyšuje hormónov šťastia, serotonínu a dopamínu, ktoré sú dôležité na dobrú náladu a pozitívne myslenie.

next Olivový olej pre zdravé srdce

Kyselina olejová má aj dlhšie zázračné účinky, podporuje funkciu srdca. Pomáha totiž v tele chrániť zdravý cholesterol od poškodenia oxidáciou, tým nás chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami a podporuje správnu činnosťou krvného obehu. Nezanedbateľný je tiež fakt, že kyselina olejová preventívne pôsobí proti vysokému tlaku.

next Rakovina pred olivovým olejom radšej uteká

Za zmienku stojí tiež prínos v podobe prevencie proti rakovine. Podľa odhadov amerického Medzinárodného inštitútu rakoviny, zaviní 35 percent všetkých ochorení rakovinou v Európe nesprávna výživa, najmä kvôli konzumáciu zlých nasýtených tukov. Štúdie ukázali, že väčšie výskyt rakovinového ochorení môžeme pozorovať v severných a stredných štátoch Európy, ako v krajinách okolo Stredozemného mora, ktorí v strave veľa používajú olivový olej.

next Olivový olej znižuje riziko cukrovky

Extra panenský olivový olej je podľa talianskych vedcov prírodným liekom na cukrovku, ktorý dokáže preventívne znižovať výskyt cukrovky a u pacientov, ktorí trpia týmto ochorením znižuje riziko sekundárnych komplikácií. Rímska univerzita La Sapienza preukázala, že toto "tekuté zlato "znižuje koncentráciu glukózy v krvi (glykémie) a naopak zvyšuje koncentráciu inzulínu v krvi (inzulinémie) u zdravých osôb.

next Hľadáte elixír krásy?Skúste olivový olej

Olivový olej nie je iba jednou z najobľúbenejších stremorských ingrediencií pri príprave jedál, alebo iba s výrazným zdrojom blahodárnych účinkov pre naše zdravie. Jeho všetky priaznivé charakteristické vlastnosti siahali ďaleko ďalej. Mimoriadnosť olivového oleja objavili už stredovekí Gréci, ktorí tento olej používali nie len ako potraviny, ale aj ako starostlivosť o vlasy a pokožku. Inšpirujte sa starovekými receptamii na krásu a vyskúšajte ich tiež! Pýtate sa ako?

next Ako čistiaci peeling na pleť

Nemusíte kupovať drahé kosmetické výrobky, keď nám príroda nadelila zázrakom menom olivový olej. Zmiešajte lyžicu olivového oleja so šťavou z polovice citróna, pridajte lyžičku trstinového cukru a premiešajte. Naneste na pleť a ľahko premasírujte, potom umyte a utrite. Uvidíte, ako bude vaša pleť krásna a hebká.

next Ako hĺbkovú masku na vlasu

Ani vaše vlasy nepotrebujú drahé výrobky, postačí im zábal z olivového oleja aplikovaný hodinu pred umytím vlasov. Vmasírujte olej do vlasov, zamerte sa hlavne na strednú časť vlasov a končeky a nechajte pôsobiť aspoň 10 minút. Potom dôkladne opláchnite a uvidíte, že vašim vlasom dodá výživu ako najlepšie prípravky z kaderníctva a to s minimálnymi nákladmi a bez chémie.

next Ako odličovač make-upu

Pokiaľ vám práve došiel odličovač maku-upu, v núdzových prípadoch môžete siahnuť pre olivový olej. Poslúži vám pre odlíčeie dlhotrvajúceho a vodeodolného make-upu, stačí naniesť pár kvapiek na vatový tamon a odstrániť make-up z pleti. Dajte ale pozor, aby sa olej nedostal do očí!

next Ako pomocník pre krásne zuby

Olivový olej sa pozrie „na zúbok“ i k ústnym problémov: pri pravidelnej masáži dokáže olivový olej spevniť a posilniť ďasná. Pokiaľ im budete potierať zuby, odstránite stopy kávy, čaje, červeného vína nikotínu a chrup krásne vybielite.

Blahodárné účinky olivového oleje

next 3 tipy navyše, ako s olejom (ne)zachádzať

Extra panenský olivový olej nie len tak hoci aký, a preto by sme sa k nemu mali aj tak chovať. Je chutný, zdraviu prospešný a tiež dosť drahý nato aby ste ho zle skladovali a používali. Pozrite sa radšej na 3 tipov, ako s olejom zachádzať.

next 1) Vždy kupujte olej v tmavých fľašiek

Pri výbere olivového oleja myslite nato, že kyslík a ostré slnečné svetlo oleje neprospieva. Vo chvíli, kedy sa vzduchu alebo svetlo dotkne oleja, môže začať žltnúť a tým stráca svoju kvalitu. Odporúčame preto vyberať oleje balené v tmavo zafarbných sklenených fľašiek, vybevených dostatočne tesniacim uzáverom. Alternatívou k tmavým fľašiek sú potom oleje v kanistroch. Tie sú ideálne pre väčšie reštaurácie, ale aj pre domácnosti, ktoré používajú olivový olej často pri svojom varení.

next 2) Neukladajte olej v blízkosti sporáku nebo okna

Teplo, či už od sporáku alebo zo slnečných lúčov, uberá oleju na kvalite. V prípade, že je olej skladovaný v teple, začne sa mu zhoršovať chuť a aróma. Čo ale viac? Postupe sa z neho začnú vytrácať výživové hodnoty. Umiestnite preto radšej olej do horných poličiek chladničky alebo studenšej špajze, dobre mu bude tam, kde je teplota od 7 do 20°C.

next 3) Jemný olej na varenie nepatrí

Ochutené, extra panenské olivové oleje, tie ktoré majú jemnú príchuť ovocia, byliniek, kvetín alebo trávy, by ste mali používať ako dokončovací olej v studenej kuchyni. Ochránite tak jeho typické aromatické vlastnosti, ktoré podporí chuť cestovín, bruschetty alebo studených šalátov.