10 zaujímavostí o parmezáne

Vybrali sme 10 vecí, ktoré ste možno o parmezáne vôbec nevedeli. Vedeli ste koľko litrov mlieka je potreba na výrobu jedného kila parmezánu a alebo ako vznikol jeho úplne pôvodný recept, ktorý sa dodnes používa?

 

parmazan

1. Na výrobu 1 kg parmezánu je spotreba asi 16 l mlieka.
2. Kvalita mlieka používaného k výrobe originálneho parmezánu je prísne strážená. Využíva sa len čerstvé mlieko od kráv pasúcich sa na určených pastvinách, pretože zloženie jej stravy ovplyvňuje i chuť parmazánu. 
3. 100 g tohto syra obsahuje celodennú doporučenú dávku vápnika a fosoru.
4. Syr podobný parmezánu vyrobený v Čechách sa nazýva Gran Moravia a je produkovaný v takom množstve, že sa vyváža i do Talianska.
5. Originálny parmezán nesie ochrannú známku Parmiggiano Reggiano. Poznáte ho napríklad i podľa vypálenej pečati na boku bochníka.
6. Giovanni Boccaccio o ňom píše i vo svojom známom Dekameronu.
7. Obe pomenovaia parmazán i parmezán sú správne. 
8. Jeden bochník parmezánu váži priemerne 40 kg a na použitie v kuchyni sa najlepšie hodí parmetán starý aspoň 2 roky.
9. Jeho kôrka sa dá použíť do základu vývarov. 
10. O pôvodný recept sa zaslúžili mnísi už vo stredoveku. Prišli naň pri hľadaní množstí konzervovania mlieka.

 

KDE KÚPIŤ PARMEZÁN?

Hľadáte miesto, kde nakúpiť parmezán za príjemné ceny? Skúste nás Chefmarket. Parmezán môžete kúpiť online alebo sa pre neho zastaviť v našej kamennej predajni na Prahe 3. V ponuke máme originálny Parmigiano Reggiano i  syr Grana Padano alebo dokonca Pecorino. Všetky tieto syry si sami dovážame priamo od lokálnych dodávateľov v Taliansku.