10 druhov hovädzieho steaku. Poznáte ich všetky?

V reštauráciách sa môžete stretnúť s rôznymi názvami steakov. S nami ľahko preniknete do tajov ich názvoslovia a tak spoznáte svoj hovädzí steak. 

HOVÄDZÍ STEAK A JEHO DRUHY 

Hovädzie steaky majú svoje mená podľa kusu mäsa, z ktorého bolo pripravené. Každý hovädzí steak má špecifickú chuť a konzistenciu.

T-BONE STEAK

T-Bone 

T-bone steak svoj názov získal podľa chrbtovej kosti v tvare písmena „T“ , ktorá pretína dva svaly: pravú sviečkovú a nízky roštenec. Jedná sa teda v podstate o dva steaky vysokej kvality v jednom. Väčšinou váži zhruba pol kg a chuť steaku dobre vynikne grilovaním.

PORTERHOUSE STEAK

porterhouse-300x300@2x 

Porterhouse steak je v podstate väčší T-bone steak. Obsahuje väčší podieľ mäsa sviečkovej ako rožtenky. Oproti T-bone steaku sa jedná o silnejší rez mäsa, ktorý je vysoký v rozmere 3 až 7 cm, preto sa hodí ako chod pre dve osoby alebo pre väčších jedákov. 

TENDERLOIN

Tenderloin je menší hovädzí steak z palca alebo špičky sviečkovej. Ide o výberové, veľmi jemné a chutné mäso, čomu už tiež odpovedá cena. Tento kus mäsa je vhodný i na prípravu tatarského bifteku. Mäso na tatarák ideálne naškrábte ostrým nožom, rozdiel oproti mletiu je poznať. 

FILET MIGNON

filet-mignon-300x300@2x

Mignon znamená v preklade malý. Filet mignon pochádza z malého kúsku mäsa, ktorý bol odobraný z konca sviečkovej a má veľmi jemnú a krehkú štruktúru, je možmé ho krájať i vidličkou. Steak nemá výrazne hovädziu arómu a podáva sa najčastejšie stredne alebo krvavo preprečený.

RIB EYE STEAK

rib-eye-300x300@2x

Rib eye je steak z vysokej roštenky, jeho typickým znakom je „tukové oko“, po ktorom bolo takto pomenované. V reštaurácii sa s ním môžete stretnúť pod názvom „Entrecote“. Pokiaľ sa radíte medzi milovníkov šťavnatého mäsa s výraznou chuťou, dajte si Rib Eye steak! Ak ho už pripravujete na panvici s troškou olivového oleja alebo na grile, je to stávka na istotu.

SIRLOIN

top-sirloin-300x300@2x

Sirloin je takmer bez tuku a pochádza zo zadnej časti zvieraťa, konkrétne zo stehna. Hodí sa najviac na grilovanie alebo na pečenie. Minimálna výška steaku by mala byť 2,5 cm.

NEW YORK STRIP (STRIPLOIN)

strip-300x300@2x

Strip je steak z nízkej roštenky s nízkym obsahom tuku. Mäso nieje toľko prerastené, keďže sa nachádza v časti svalu, ktorý nieje príliš aktívny a väčšinou máva len tenkú tukovú vrstvu. Nezabudnite, že rovnako ako všetky druhy mäsa na steak ho môžete posoliť až pri tepelnej úprave. Inak by ste prišli o všetku šťavu a to by bola škoda!

FLANK STEAK

flank-300x300@2x

Flank steak pochádza zo spodnej časti hovädzieho pupku. Mäso je vhodné na pečenie, ideálne v celku, potom sa krája v šikmom uhle na tenké plátky. Steak obsahuje vyšší obsah vlákien a mäso je o niečo tuhšie, preto musí byť vyzreté.

RUMP STEAK 

Rump steak sa pripravuje z hornej časti stehna. Mäso je chudé, preto je vhodné pre akúkoľvek tepelnú úpravu. Skvele chutí zprudka opečený behom pár minút na panvici alebo ugrilovaný na uzavretom grile. 

HANGER STEAK

hanger-300x300@2x

Hanger je mäso zo svalu bránice, ktoré sa u nás niekedy hovorí "veverička". Nachádza sa v blízkosti pečene, ktoré mäsu dodáva silne korenenú chuť. Hanger steak je známy pre svoju vysoko aromatickú chuť a jedná sa o výberový kus mäsa. Vhodný je na grilovanie, prudké opekanie na panvice a na výrobu mäsových rolád. 

Zdroj: imgur.com