Kuchynské dosky na krájanie
Doska na krájanie - jedna zo základných kuchynských potrieb
Na čo slúži doska na krájanie?
Doska na krájanie je jedným zo základných kuchynských nástrojov, ktorý sa používa ako bezpečný povrch na krájanie alebo sekanie potravín. Doska sa používa aj na prenášanie nakrájaných potravín z varnej dosky do hrnca alebo misy a niekedy aj na servírovanie občerstvenia na stôl. (prečítajte siinášho kompletného nákupného sprievodcu ak chcete zistiť, do ktorých 10 základných kuchynských potrieb sa oplatí investovať).
Aké druhy materiálov sa používajú na dosky na krájanie?
Drevo a plast sú najčastejšie používané materiály na dosky na krájanie. Niekedy sa môžete stretnúť aj so sklenenými doskami na krájanie, ktoré sa ľahko čistia, ale nie sú bezpečné pre čepele nožov.
Príliš abrazívny povrch môže kvôli svojej krehkej štruktúre ľahko otupiť ostrie. Mäkký, hygienický a neabrazívny materiál je potrebný pre poriadnu dosku na krájanie, ale nemal by byť príliš mäkký alebo krehký.
- Drevo
Drevené dosky na krájanie majú oproti plastovým doskám na krájanie niekoľko obrovských výhod. Sú samoopraviteľné, vďaka čomu majú dlhú životnosť. Drevo a najmä tvrdé drevo (ako javor alebo agát)sú tiež jemnozrnné a kapilárne pôsobenie týchto zŕn odvádza kvapalinu a zachytáva baktérie, ktoré sa po vyčistení dosky vysušia. Pre antiseptické vlastnosti materiálu, sa drevo používa aj na výrobu dosiek na syr.
- Bambus
Bambus - hoci je to technicky tráva, má mnoho spoločných vlastností s drevom, vrátane pevnosti, odolnosti a antimikrobiálnych vlastností. Bambusové dosky na krájanie majú prirodzené antimikrobiálne vlastnosti, ktoré ničia baktérie, dokonca aj tie, ktoré sa dostanú cez povrch, takže ak sa vám páči vzhľad bambusovej dosky na krájanie, môžete ich pokojne vyskúšať.
- Plast
Na rozdiel od dreva umožňujú plastové dosky umývanie abrazívnejšími čistiacimi prostriedkami alebo v umývačke riadu bez toho, aby sa poškodila doska alebo aby čistiace prostriedky zostali a následne kontaminovali potraviny.
Väčšina kvalitných plastových dosiek z polyetylénu s vysokou hustotou je bezpečná aj pre vaše nože, dokonca aj na zubatý nôž, ktorý by sa nemal používať na plastovej doske na krájanie, pretože môže výrazne skrátiť životnosť výrobku.
Čo by ste mali zvážiť pri výbere dosky na krájanie?
Pri výbere dosiek na krájanie do kuchyne nezabudnite, že potrebujete viac dosiek. V ideálnom prípade by ste mali mať samostatnú dosku na krájanie mäsa, rýb, chleba a zeleniny. Pri výbere výrobku zvážte nasledujúce skutočnosti:
- či je doska na krájanie bezpečná pre vaše nože
- či má antibakteriálne vlastnosti
- či sa dá umývať v umývačke riadu
- ako dlho vydrží
- či budete môcť používať obe strany dosky
- ak má stojan/budete ju môcť zavesiť?
- či má nejaké špeciálne prvky, ktoré by boli užitočné (vyvýšené okraje, okraje s úchytkami pre pevné uchopenie, odtokový žliabok)
- či je skladacia
Continenta, Joseph Joseph, Koziol, Brabantia a Blomus sú len niektoré zo značiek, ktoré ponúkame v spoločnosti Kulina. Sú k dispozícii v rôznych farbách, veľkostiach a štýloch a určite ich budete môcť prispôsobiť štýlu vašej kuchyne.
V Kuline ponúkame tiež dosky na syry a tapas.