Kuchárske nože

24 položiek celkom
Kuchársky nôž DAMASCUS 67 20,8 cm, Samura
CHEFSHOP WEEKEND
€105
SMRSND67KNES
Kuchársky nôž F.Dick 21 cm
CHEFSHOP WEEKEND
€39,60
FDCK8544721
Kuchársky nôž SUPER GOU YPSILON 20 cm, čierny, Yaxell
Novinka
YAX37200
Kuchársky nôž 1905 21 cm, F.Dick
CHEFSHOP WEEKEND
€125,10
FDCK8194721
Kuchársky nôž 22 cm, Victorinox
CHEFSHOP WEEKEND
€41,49
VN5200322
Kuchársky nôž AJAX 1905, 22 cm, F.Dick
CHEFSHOP WEEKEND
€137
FDCK8192222
Kuchársky nôž CLASSIC 16 cm, Wüsthof
CHEFSHOP WEEKEND
€110
WU1030130116
Kuchársky nôž CLASSIC 23 cm, Wüsthof
CHEFSHOP WEEKEND
€166
WU1030130123
Kuchársky nôž GOURMET 16 cm, Wüsthof
CHEFSHOP WEEKEND
€66,99
WU1035044816
Kuchársky nôž GOURMET 18 cm, Wüsthof
CHEFSHOP WEEKEND
€77,99
WU1035044818
Kuchársky nôž GYUTO EYES 20 cm, Dellinger
CHEFSHOP WEEKEND
€96
DNGRSXLKHAUS8
Kuchársky nôž MO-V 20 cm, Samura
CHEFSHOP WEEKEND
€60
SMRSNMVSN
Kuchársky nôž PERFORMER 16 cm, Wüsthof
CHEFSHOP WEEKEND
€255
WU1061200116
Kuchársky nôž PERFORMER 20 cm, Wüsthof
CHEFSHOP WEEKEND
€299
WU1061200120

Kuchynské nože – nôže, ktoré potrebuje každá kuchyňa

Čo je kuchynský nôž?

Je to univerzálny kuchynský nôž, ktorý sa používa na mnoho kulinárskych činností (na krájanie mäsa, sekanie a strúhanie zeleniny) a jeden z troch nožov, ktoré by mali byť v každej kuchyni a po ruke každého kuchára (pozrite si našu kompletnú príručku o kuchynských nožoch a pozrite si zvyšné dva nože, do ktorých by ste mali určite investovať).

Kuchynský nôž má širokú čepeľ, ktorá je zahnutá smerom nahor a tvorí špičku. Dĺžka čepele je zvyčajne 18-24 cm.

Aký je rozdiel medzi kuchárskym nožom a nožom Santoku?

Domáci kuchári aj profesionálni kuchári používajú nôž Santoku, tak kuchynské nože na rôzne úlohy. Aké sú základné rozdiely medzi týmito dvoma typmi nožov? Kuchyňské nože majú dlhšiu čepeľ a ich ostrie má dvojité nabrúsenie, na rozdiel od nožov Santoku, ktoré majú zvyčajne jedno nabrúsenie. Tvar čepele kuchynského noža vás núti švihnúť čepeľou dopredu a rezať smerom nadol, pričom nôž Santoku krája jedným smerom dolu

Na čo slúži kuchynský nôž?

Zahnutá čepeľ kuchynského noža umožňuje "hojdací" spôsob rezania, čo spolu so širokou čepeľou robí z kuchynského noža ideálny nástroj na:

  • krájanie a sekanie veľkého množstva zeleniny naraz
  • krájanie, rezanie a oddeľovanie mäsa
  • krájanie syra
  • krájanie, sekanie alebo porciovanie ovocia a orechov na kocky

V Kuline nájdete kvalitné nože spoľahlivých značiek, ktoré sú odolné voči opotrebovaniu. Pozrite si nože od Wusthof, Zwilling alebo WMF. Tu si môžete pozrieť aj naše najpredávanejšie kuchynské nože.

Ako naostriť kuchynský nôž?

Ak používate kuchársky nôž každý deň, mali by ste ho brúsiť pomerne často - aspoň raz za dva týždne ocieľkou na nože. Najlepší spôsob ostrenia kuchárskeho noža je pomocou brúsneho kameňa, ktorým by ste ho mali naostriť na 15-20 stupňov z oboch strán, alebo pomocou ocieľky. Svoj nôž môžete zaniesť aj k odborníkovi

Ako sa starať o nôž Santoku?

Kvalitné kuchárske nože sú pomerne veľkou investíciou, takže ak chcete, aby vám nôž vydržal dlho, uistite sa, že dodržiavate tieto jednoduché pravidlá čistenia a skladovania nožov:

  • nože sú často vhodné do umývačky riadu, ale odporúčame čistiť nôž ručne, pretože čistiace prostriedky môžu poškodiť povrch oceľovej čepele
  • ak má nôž drevenú rukoväť, nedávajte ho do umývačky riadu
  • aby ste zabránili vysychaniu drevených rukovätí, pravidelne ich natierajte ľanovým olejom alebo včelím voskom
  • uskladnite nože oddelene, aby sa netupili. Používajte blok na nože alebo púzdro na nože
  • pravidelne si nôž brúste